• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ablaknak repülő madár – Hogyan segítsünk?

A képen látható szajkó szerencsére nem repült ablaknak. Itt csak azt illusztráltam, hogy a hátára fektetett madár gyakran mozdulatlan marad (írtam róla, hogy miért). De sajnos néha épp így találjuk madarainkat az ablakok alatt 🙁 (Fotó: Centauri)


Ősszel mozog a legtöbb, zömmel fiatal madár számukra ismeretlen helyeken.

 

Mit tegyünk, ha ablaknak repülő madarat találunk?


Az ősz a madárvonulás időszaka, de sajnos ilyenkor találhatunk leggyakrabban ablaknak ütköző madarakat is. A madarak természetesen nem számolnak azzal, hogy ott, ahol láthatóan semmi sincs, mégis van valami. Évezredekig hiányzott ez az anyag a természetből, s az üveg megjelenése túl újkeletű ahhoz, hogy alkalmazkodhattak volna a jelenlétéhez.

De gyakran nem is az átlátszóság a gond, mint inkább az, hogy az ablakok a környező fákat, bokrokat tükrözi, és a madár abban a tudatban száll az ablak felé, hogy ott fákat talál.

Különösen gyakori az ilyen baleset akkor, ha például az etetőre járó madarakat támadás éri, mondjuk, karvaly vág közéjük, ilyenkor nincs idő a mérlegelésre, és a menekülő madár a legközelebbi búvóhelyet választja, és ha annak egy ablak tükörképe látszik, oda menekül be teljes erővel. A legbiztonságosabb megoldás, ha az ablakot szúnyoghálóval fedjük be, vagy más, kevésbé sűrű, de jó látható mintázatot szerkesztünk rá. A széles körben elterjedt ragadozómadár-sziluettek csak részlegesen és időlegesen oldják meg a problémát.


Nemcsak a nagyvárosok üvegpalotái okozhatnak gondokat, hanem a családiházak is (Fotó: Centauri, Varsó)

Miért találkozunk ablaknak repülő madárral leggyakrabban ősszel?

Egyrészt ősszel a legtöbb a madár, hisz véget ért a fészkelés időszaka, és a madarak zöme is tapasztalatlan fiatal (ezek jelentős része nem éli túl a telet és a vonulást, így tavaszra a tapasztalatlan, fiatal madarak száma is nagyságrendekkel csökken, a megmaradók pedig tapasztaltabbak, óvatosabbak már). Másrészt ősszel, énekesmadarak esetében különösen szeptember-október folyamán, még az öreg madarak is számukra ismeretlen, idegen helyeken mozognak. Apró énekesmadaraink elképesztő távolságokat tesznek meg. Szeptember-októberben már Skandinávia és Szibériai apró énekesei is átvonulnak rajtunk. Képzeljük csak el, hogy például egy finn füzike számára mennyire ismeretlen terep a kertünk, amikor pár napra megpihenni leszáll. De még a nem vonuló fajok jelentős része is kóborlásba kezd ilyenkor, főként azok a fiatal madarak, akik még sosem költöttek, sosem tartottak saját területet, revírt, így nem ragaszkodnak a megszokott területekhez sem.

Röviden összefoglalva: ősszel mozog a legtöbb, zömmel fiatal madár számukra ismeretlen helyeken.


A kertek leggyakoribb lakója, a széncinege – ebben az időszakban akár 80% is tapasztalatlan, idei fiatal lehet! (Fotó: Centauri)

Mit tegyünk, ha ablaknak repülő madarat találunk?

Az ilyen madár legtöbbször megússza az ütközést, bár ez fajonként is változó. Tapasztalataim szerint például a királykák – talán termetükből következően – rendkívül érzékenyek, és az ütközés után perceken belül elpusztulnak. Közülük alig éli túl pár példány. A cinegék, verebek, pintyek viszont legtöbbször csak elkábulnak, bár ez a kábaság ijesztő lehet. A madár nem mozdul, gyakran kapálózik, oldalára fordul, a hátán fekszik, lehunyja az egyik szemét, néha mindkettőt, remeg. Vérnyom általában nincs, ha van, akkor az egyúttal sajnos azt is jelzi, hogy komolyabb sérülést szenvedett. A vérző madár nem is igen éli túl. Bármilyen állapotban is találunk egy madarat az ablak alatt, első körben mindig ugyanazt tegyük.

Rakjuk egy kicsi papírdobozba, a dobozra pedig fúrjunk sok lyukat, hogy az jól szellőzzön.

Azért fontos, hogy a dobozka kicsi legyen, hogy az esetleg feléledő madár a nagy dobozban ne vergődhessen, és ne verhesse össze magát ismét. A legalkalmasabb egy kicsi, jól szellőző vászonzsák, de ez nincs minden háztartásban (ilyen vászonzsákokban tárolják madárgyűrűzésnél is a befogott énekeseket a madarászok). Azon túl, hogy a madár elég levegőhöz jusson, és viszonylag szűk helyen legyen elzárva, további két tényezővel adhatunk neki esélyt.

Az alacsony hőmérséklet segíti a sokk kiheverését, rakjuk hát a madárkát hűvös helyre. És legyen sötét, amely megint csak nyugalomban tartja a madarunkat.

Így elhelyezve a balesetes madarat, az esetek többségében meglepően hamar magához tér. Rendszerint elég számára egy-két óra is. Ha este, késő délután találunk rá, még ha magához tér is, ne engedjük ki a szürkületbe vagy estébe. Tartsuk továbbra is sötétben, és csak világosodáskor bocsássuk útjára. Ennyi kiesés nem lesz kárára.

Fontos, hogy az ablaknak repülő madarat ne etessük, s főként ne igyekezzünk megitatni.

Az elszédült jószág gyakran nyelni sem tud, az itatás akár fulladáshoz is vezethet. Ne tanulmányozzuk a sérüléseit. Ne nézegessük. Ha megtaláltuk, azonnal rakjuk dobozba, és különítsük el sötét, hűvös helyen. A dobozt se nyitogassuk. Az éledező madárka mocorgását hallani fogjuk. Természetesen, ha órák múlva sem történik semmi, ellenőrizzük, hogy él-e még. Sajnos előfordulhat, hogy elpusztul.

Amennyiben magához tér, de egyensúlyzavarai vannak hosszabb ideig, másnap sem tud állni vagy repülni, adjunk neki enni-inni (bár az ilyen madár általában enni-inni sem tud) és juttassuk el szakemberhez.

Osszátok meg ezt másokkal is! Alighanem szinte mindenki talált már ablaknak ütköző madarat.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára.

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/miert-kopogtat-az-ablakon-cinege-egy-kis-tudomany/

  Hálózatok csapdájában – az internet és a természet hálózatai

  Betondzsungel, üvegpaloták, üzleti negyedek Budapesten

  http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/1-golyak-konyhaban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/mit-keres-egy-buvar-egy-kilencedik-emelti-kadban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/16-amive-kekcsoru-tett/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/pszichopata-avagy-karvaly-trabantban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/miert-nem-repul-el-hatara-fektetett-madar/

  Hogyan kerülnek baglyok a városokba? – Erdei fülesbagoly

  Melyik a világ legjobban repülő madara?

  6 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Köszönöm, Cen’, nagy hiányt pótoltál ezzel a remek poszttal!🐦🐦🐦🦉

  2. Marsovszki Viktória

   osztom, osztom

  3. Demény Monika

   Nagyon köszönöm a tanácsokat az ablaknak repült énekesmadarakról. Tegnap egy erdei pinty repült neki az ablakomnak. Kifutottam, felvettem, élt , és gyorsan megkerestem mit csinàljak. Követtem az útmutatást, ma reggel engedtem el, már szépen visszatért az életbe és elrepült.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük