• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Beteljesült álom – életem első horizontális karácsonyfája

Beteljesült álom – életem első horizontális karácsonyfája

2020.12.26. Nem először jövök beteljesült álmokkal, 2020 végére is jutott egy, bár ez olyan, amit hamarabb is megcsinálhattam volna; talán azért nem került sor rá eddig, mert túl őrült ötletnek tűnt, a karácsony meg alapvetően nem az unortodox kísérletek időszaka. Az idén némi lökést a járvány is adott, én ugyanis továbbra is úgy gondolom, hogy míg a járványhelyzet nem konszolidálódik, a lehető legkevesebbet kell mozogni.

Ezért aztán úgy kéthetes tépelődés után az utolsó pillanatban úgy döntöttem: az idén nem veszek fenyőfát sem.

Egy ideig még latolgattam, hogy esetleg elsétálhatnék az egyik közeli fenyőültetvényhez, ám végül – karácsony előtt két nappal – arról is letettem. Úgy gondoltam, egyáltalán nem baj, ha ez a karácsony ebben is más. Értem persze, ha sokan azon vannak minden erejükkel, hogy a karácsony a járvány ellenére is a lehető leginkább hasonlítson a régihez. Én viszont úgy gondoltam, kénytelenek vagyunk belátni: 2020 ilyen volt, 2020 karácsonyát sem tudjuk teljes egészében megmenteni. Történelmi időket élünk, és ilyenkor „természetes” az is, ami alapesetben nem volna az.

Szó mi szó, végül úgy döntöttem, elég egy nagyobb ág is. Rettentő nagy fenyőfáim az alsó ágaikat évről évre lejjebb eresztik, s van néhány a ház közelében, mely nekinyomódik már az ablaknak is. Úgy terveztem, hogy egy olyan ágat, amit előbb-utóbb úgy is le kellene vágni, behozok a házba, s abból lesz minikarifa.

Úgy is lett. 24-én lefűrészeltem egy hatalmas, két fő ágból álló ágat, s amikor lezuhant a földre, akkor szembesültem vele, valójában mekkora.

Mint egy közepesnél nagyobb valódi fenyő. A súlya is meglepett, az ajtón pedig csak úgy tudtam behozni, ha kinyitottam mindkét szárnyat. Kész tervvel a fejemben vonszoltam beljebb. Van egy méter magas amforám, abba akartam beleállítani a szokott helyen, az előtér sarkában. Fel is állítottam, gyönyörű is volt, de ahogy bíbelődtem vele, beugrott egy régi vágyam, a

„horizontális mennyezeti karácsonyfa”.

Gyerekkorom legszebb emlékei közé tartozik, amikor a karácsonyfa alatt aludhattam. Ott olvastam, játszottam, s elalvás előtt alulról nézhettem a karácsonyfa fényeit; és mivel egészen közel voltam hozzá, álló éjjel jól éreztem az illatát. Ez mélyen belém ivódott, és valahányszor karácsonyfát látok, szívem szerint máris dobnám alá a plédet, és bújnék alá. Erre a legideálisabb lehetőséget egy horizontális fenyő adhatja – gondoltam úgy tíz évvel ezelőtt.

TAVALY MÉG ILYEN ORTODOX, VERTIKÁLIS KARÁCSONYFÁM VOLT

Normális karácsonyfa vertikálisan, vagyis függőlegesen áll. Alapesetben egy karácsonyfa csak akkor vesz fel horizontális pozíciót, ha feldől, az meg ugye sok jót nem jelent. Nem azt szerettem volna, ha a fenyőm fekszik, hanem azt, hogy fenyőből a mennyezeten legyen mondjuk egy gömb, s járni is lehessen alatta. Amint 24-én a hatalmas ággal bajlódtam, rájöttem: itt a lehetőség. Az ágat természetes pozíciójában, tehát vízszintesben kell tartani, például a mennyezet alatt, így rögtön megvalósulhat a horizontális karácsonyfa koncepciója is.

A mennyezet alatt a levegőben méterekre kinyúló súlyos ág megtartása jóval nagyobb kihívás, mint belefaragni a talpba egy átlagos fenyőfát.

Szerencsémre az előtérből lépcső vezet fel a dolgozószobába, s szinte kínálja azt a lehetőséget, hogy ott rögzítsem. Eleinte azt hittem, a lépcsőhöz kell drótoznom, de nem kevés harc után még arra sem volt szükség. Az ág törzsét betámasztottam egy perem alá, az ág pedig teljes súlyával felfeküdt a lépcsőre, lombja pedig oly természetességgel nyúlik ki a mennyezethez simulva az előtér légterébe, mintha csak egy nagy fenyő ága organikus módon belenőne a házba.

Különös látvány, és valami gyönyörű. Kicsit egy zöld felhőre is emlékeztet. A díszítése valamivel nehezebb volt, mint egy hagyományos fáé, mert az idős fenyők nagy ágai már csüngő ágképleteket fejlesztenek, azokon pedig nehezen állnak meg a díszek, de erre is hamar találtam megoldást. A fából készült ruhacsipeszek maguk is olyanok, mintha díszek volnának, amúgy pedig fel sem tűnnek; csipeszekkel az ág bármely pontján bármely díszt stabilan rögzíthettem.

Kicsit a véletlenek összjátékának köszönhetem, de végül is az idei karácsonyfa-állítás amolyan három az egyben bónusszá vált.

 • Tartottam magamat ahhoz, hogy feleslegesen ne járkáljak
 • Nem vettem fenyőt
 • És egy beteljesült álommal lettem gazdagabb

 

Sosem láttam ilyet. Ma már nem ritkaság, hogy ötletes kreatív karácsonyfákkal találkozunk. Egy igen jó barátom például egy kétágú létrát díszített fel, és azt kell mondanom, nem is volt rossz, sőt még valamiként a karácsonyi hangulatot is hozta. Ezer és egy dologból barkácsolnak már karácsonyfákat, és már a felfüggesztett, lebegő karácsonyfa sem ritka. Utóbbiakat azonban mindig idegenkedve nézem – mert természetellenes, ahogy komplett fenyők lógnak a levegőben. Az én horizontális karácsonyfám azonban teljesen természetesnek, és organikusnak hat. Ez a legszebb benne.

Apróság, de további előnye, hogy egy olyan kis előszobában, mint az enyém, még teret sem foglal. Az pedig egészen unikális érzés, hogy bármikor jövök-megyek, a szó legszorosabb értelmében áthaladok a fenyő alatt. Úgy lebeg fölöttem, mint karácsonyi ajtó fölött a fagyöngy.

Könnyen lehet, hogy le is teszek a hagyományos, vertikális karácsonyfa állításáról, maradok most már a horizontális verzió mellett. Egyetlen komoly hátránya van: fotózni állati nehéz.  

                  

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Slider

Slider

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  4 Comments:

  1. Hát ez nagyon jó! 🙂 Mekkora ötlet, eszembe nem jutna! Tényleg, milyen jó kihasználni az ilyen rendhagyó időket arra, hogy megvalósítsunk rég halogatott álmokat..

  2. Nagyon kreatív 🙂

  3. Ibolya Nagy

   Ismét csak a leesett államat keresem, mint annyiszor a weboldaladon, Cen’.
   Zseniális és gyönyörű!😇💥

  4. Enikő Benéné Lakatos

   Nagyon jó ötlet volt!🙂🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük