• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Állatok világnapja

Fotó: Wikiwand

AMIVÉ A KÉKCSŐRŰ TETT 🙂 

„Mi értelme volt lelőni az utolsókat is?” Dühös és sértett voltam gyermekkoromban, amikor azt olvastam, hogy a hatvanas években lepuffantották az utolsó kékcsőrű récét is. Az utolsókat.


Egyáltalán hogyan lehet eljutni odáig, hogy egy faj egyedei az utolsók legyenek? Persze itt csak magyarországi kipusztulásról van szó, de akkor is. Ma is úgy gondolom: alapvető jogomban sért az a közösség, amelyhez elvileg tartozom, és amely megtagadja tőlem, hogy kékcsőrűt vagy vándorgalambot lássak (utóbbit totálisan kiirtották). Sértő és fájdalmas, hogy az állatvilág ismerete koránt sem része úgy a műveltségnek, mint teszem azt az irodalom, a filozófia, a történelem ismerete.

Az állatvilág működését figyelve olyan konklúziókhoz juthatnánk, amely rendet vághatna sok kérdésben, s ez legalább annyit adna hozzánk, mint Dosztojevszkij, Shakespeare vagy Bulgakov. Még egy olyan faj is, amit kiirtottak.

1984-ben a Magyar Madártani Egyesület visszatelepítési programot indított. Kisdiák voltam még, de úgy éreztem, itt az idő, hogy visszavegyem kékcsőrű récével kapcsolatos jogaimat, és amikor az MME csodaszép matricák árusításával gyűjtésbe kezdett, rögtön beszálltam. Itt köszönet illeti a szüleimet is. 1984 (orwelli év  ) még szürke, prűd, nyomott időszak volt. Civil kezdeményezésekkel zaklatni a polgárokat nem volt szokás. Mondhatta volna anyám: „Eszedbe ne jusson becsöngetni házakba! Mit képzelsz, mit szólnak majd, ha egy kacsa miatt koldulsz?” Nem állt tőle távol ez a stílus, mégsem szólt egy szót sem. És én minden szabadidőmben a házakat jártam. Eleinte féltem. Vadidegenekhez fordulni segítségért alapesetben is feszélyező, főként, ha egy „kacsának” gyűjtesz, még inkább, ha gyerek vagy még. Ám a matrica csodaszép volt, és ahogy itt, a Facebookon is naponta látom: vannak nyitott, segítőkész emberek, ezt 1984-ben is láttam. Irdatlan mennyiséget passzoltam el a matricákból, és bár a visszatelepítési program végül csődöt mondott, engem végleg elkötelezetté tett. Hosszú évekig minden naplómra ezt a matricát ragasztottam, s valamivel később felkészültem arra is, hogy képes legyek segíteni sérült madarakon.

Kékcsőrű récét azóta sem láttam vadon, ám a kipusztulásával létre hívott egy kölyköt, aki a továbbiakban minden sérült madarat összeszedett, és aki ma is sokszor neheztel a Homo sapiensre, aki gyakran pont úgy bánik a sajátjaival, ahogy elbánt a kékcsőrű récével vagy a vándorgalambbal.

A legjobbakat, és továbbra is örülök minden megosztásnak!
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára! 

kékcsőrű réce magyar madártani egyesület madarak madárvédelem természetvédelem civilek állatvédelem kipusztult fajok

Fotó: Centauri

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/a-vandorgalamb-kiirtasa/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/sujtasos-futyulolud-magyarorszagon/

http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/1-golyak-konyhaban/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/bucsu-teltol-201718-madareteto-madarai/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/visszateres-igerete-madarvonulas/

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/ablaknak-repulo-madar-hogyan-segitsunk/

5 Comments:

 1. Marsovszki Viktória

  Ez a régi, megviselt kékcsőrű matricád, Cen’, lehetne akár Centauri-védjegy is. 🙂

 2. Ibolya Nagy

  😓

 3. Szabó Edit

  Most röstellem magam, mert kicsit aggódtam, hogy esetleg elfeledkezel róla. (Még délelőtt megosztottam ezt a posztot a Fb-os emlékeim közül.)
  S még egy ilyen csodás fotót is kerestél hozzá! 😮

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük