• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Alaszkai madár nyaral Magyarországon, egy amerikai pettyeslile

amerikai pettyeslile pluvialis dominica

amerikai pettyeslile (Fotó: Wikipédia)

 
amerikai 1

A narancssárga terület jelöli az amerikai pettyeslile költőterületét, ahonnan a kékkel jelölt dél-amerikai területre vonul telelni. Innen kegyetlenül hosszú az út Fejér megyéig. 🙂 (Térkép: Wikipédia)

2018.07.26. A fejér megyei Sárkeresztúron lassan már 2 hete egy alaszkai madárfaj nyaral, egy amerikai pettyeslile (Pluvialis dominica). Talán még emlékeztek páran arra, hogy a tél végén egy alföldi madáretetőn új madárfajt bizonyítottak, a feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis) (erről többször is írtam ITT és ITT). A feketetorkú szürkebegy Szibéria térségéből érkezhetett hozzánk, az Urál-hegységen túlról. Az sem akármi, de a mostani eset mégis megér egy misét, annak ellenére is, hogy ezt az Európában rendkívül ritka madárfajt korábban is észlelték Magyarországon. Az könnyebb elképzelni, hogy bármely madár Szibéria felől elkóborol idáig, mint az, hogy valaki Alaszkától idáig repüljön.

Utóbbi esetben ugyanis nem kisebb akadályt kell legyőznie, mint az Atlanti-óceánt.

Költőterületétől, Észak-Amerika magasészaki tundráitól Fejér megyéig igen hosszú az út. 🙂 Az amerikai pettyeslile, az ismertebb madárfajok közül leginkább a bíbichez áll közel, gyakran vonul együtt vele, életmódjában is hozzá közelít. Épp ezért bár küllemében erősen különbözik, a fészekalja megszólalásig hasonlít a bíbicéhez. Ugyanúgy 4 tojást rak, és ezeket a tojásokat ugyanúgy rendezi el földön épített fészkében, mint a bíbic. Erre azért térek ki röviden, mert tavasszal írtam arról, hogy ezek a tojások milyen tökéletes és ötletes mérnöki alkotások (ITT olvashatjátok).

 amerikai 2

Az amerikai pettyeslile tojása – hasonlóan a bíbic tojásához – a természet egyik mérnöki csúcsteljesítménye (Fotó: Wikipédia)

Az amerikai pettyesliléhez hasonló ritkaságok hivatalosan csak akkor kerülhetnek fel az ország faunájába, ha a megfigyelésüket egy szakmai bizottság, az úgynevezett Nomenclator Bizottság elfogadja. Ez egy meglehetősen szigorú processzus, bizonyító fotók kellenek, több megfigyelő egyöntetű igazolása, leírás, stb., ám néha mindezek megléte mellett sem fogadják el az adat hitelességét.

Az ilyen megfigyeléseknek bombabiztosnak kell lenniük, különösen az olyan fajok esetében, melyek más fajokkal könnyen összetéveszthetők.

Az amerikai pettyeslile olyannyira ilyen, hogy nem is oly rég egy másik faj, az aranylile alfajának hitték. Nagyon nehezen határozható, ezért kiszúrni is nehéz (jóval nehezebb, mint mondjuk a feketetorkú szürkebegyet 🙂 ). Ennek ellenére a Fejér megyei megfigyelők előtt – 2018. július 16.-án – „lebukott”. Innen is gratulálunk a „találóknak” (Molnár Márton, Hazafi Dorottya, Varga Tamás és sokan)!

 
amerikai

Nem mellesleg: gyönyörű jószág 🙂 (Fotó: Wikipédia)

Több bizonytalan megfigyelés mellett a mai napig a Nomenclator Bizottság két előfordulást hitelesített: 2005. október 29. november 16.-án, Apajnál, az Ürbői-halastavakon, 2006. szeptember 12.-én pedig Szabadszállás mellett láttak 1-1 amerikai pettyeslilét.
Az idei madarat július 16. óta számos esetben észlelték is fotózták (ma is látták!!). A birding.hu oldalán igen látványos képeket is találni róla. Ez pedig még csak a kezdet – ezután jön a madárvonulás időszaka, pontosabban épp most kezdődik. Igaz, nekünk ez még javában a nyár,

ám a madarak jelentős része ebben az időszakban már vonul,

és a mi régiónk is tele van már északról érkező, cseh, lengyel, dán, sőt Skandináviából érkező madarakkal is. Hamarosan erről is hozok egy rövid írást. Addig is a legjobbakat! Az „amerikainak” meg további jó nyaralást! Üdv: Cen’

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/tojas-mint-mernoki-alkotas/

 

6 Comments:

 1. Szabó Edit

  Nagyon szép madár! 🙂
  Nekem az egyik kedvenc madaram a lunda. Ismered őt, Cen’? (Hát persze, hogy ismered. 🙂 ) Állítólag néhány évtizeddel ezelőtt láttak közülük is néhány példányt Magyarországon, de már jó ideje nem.

 2. Én most valahogy Alaszkában figyelném szívesen ezt a fajt, itt már elegem van a hőségből. Bár lehet is ott beállt a 30 fok. “Kémeim” jelentették, hogy az Őrségben van egy hely, ahol kapható az új Madárhatározó, na ebből a pettyeslile még biztos kimaradt. 🙂 🙂

 3. Ibolya Nagy

  🕊️ Üdv nálunk szépséges Lile Alaszkából!😍💕

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük