Örökbefogadott halottak – halottak napja

Fotó: Centauri

Furcsa, ha egy szép emlék halottak napjához kötődik, mégis van ilyen. 🙂 A megértéséhez azonban vissza kell menni a távoli és sötét múltba. Oda, ahol két szülő menny helyett poklot rendezett be két kisfiúnak. Apámnak és az öccsének. Olyan ez, mintha igaz sem lenne. Van egy anya, aki otthagyta a fiait egy alkoholistának. Van egy apa, aki mostohát hoz a házba.
Itt van nálam ma is apám egyik verse, amiben vér szerinti anyjának

megköszön minden meg nem kapott ölelést és csókot.

Apám családjából soha senkit nem ismertünk, még az öccsét sem. Apám múltja titok, bár egy ideig nyomoztam utána. Megtudtam például, hogy latinul írt leveleit őrzik Indonéziában, ám sokkal okosabb évek múltán sem lettem. Csak annyit tudok, hogy egy napon azt tanácsolták a két fiúnak a szomszédok, ne egyenek otthon a vacsorából, mert patkányméreg lesz benne. A részeg mostoha dicsekedett azzal, hogy így fog végre megszabadulni a két fiútól.
Apámék úgy gondolhatták: elég, nem mennek haza soha. Sokat töprengtem azon, miért döntöttek úgy, hogy az egyikük jobbra megy, a másikuk balra. Miért nem keresték egymást többé? Ma már úgy gondolom, azért, mert nemigen beszélhettek volna másról, mint a szülői házról. Jobb volt elfelejteni mindent, akár egymást is. Amikor anyám is meghalt, mindössze két apámmal kapcsolatos dolgot találtam utána. Egy képeslapot, amit apám még udvarlóként írt neki a városból:

„Üdvözlöm Önt e nyüzsgő magányból.”

A másik egy megsárgult Népszabadság-cikk a hatvanas évekből. Átolvastam – vajon ezt miért őrizgette, hisz csak népgazdasági kérdésekről szól – ám aztán feltűnt, hogy a cikk szerzője apám névrokona. Azt hiszem az az ember apám öccse. Könnyen lehet, hogy anyám abból a megfontolásból őrizte a cikket, hogy apám egyszer mégiscsak meg akarja majd találni az öccsét, és akkor ez a cikk vezetheti nyomra. Erre azonban nem került sor.
Úgy volt jelen apám a világban, mint egy félsivatag mértani közepén álló, szélfútta szikla. Ráadásul anyám se ezen a tájon született, ezért aztán 300 kilométeres körzetben nem akadt olyan sírhely, amihez közünk lett volna. Halottak napján mégis kimentünk a temetőbe. Apám temérdek gyertyát vett, és velem meg a testvéremmel sorra járta az elhagyott sírokat. Ő ugyanis azokat látogatta.

Ne maradjon gyertya nélkül senki. Ezt akarta, így tartotta.

Jó ember volt. Akkor is, ha ebben az aktusban nemcsak a részvét nyilvánult meg, hanem az is, hogy ő is olyan elárvult volt, akár egy gazdátlan sír, s ebben az értelemben azokat a sírokat világította ki, melyekben szimbolikusan ő maga feküdt. Mégis: ahelyett, hogy a keserűségét vagy dühét plántálta volna belénk, az együttérzés, az emlékezés, és az öröklét mellett tett hitet.

Bár őt soha senki nem fogadta be, ő készen állt befogadni bárkit bármikor, legyen az élő vagy halott.

 
HALOTTAK

Fotó: Centauri

Hiszek egy Földben – Föld napja

Megannyi kicsi isten – gyermeknap

Utolsó óra

18 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  💗💫😇

 2. Nagyné Ica

  😢😇💜😢😇💜

 3. Ajánlhatok? Talán ez a közös elmélkedésem egy másik gondolkodóval elmondja amit ez a nap gerjeszt.
  http://opus-folyoirat.sk/opusszum/ Köszönöm, ha ránézel 🙂

 4. Szabó Edit

  Annak idején a Facebook poszthoz ezt írtam hozzászólásban:
  “Az írás elolvasása után azon töprengtem, vajon mitől függhet, min múlhat, hogy kiből lesz jó ember.”
  A választ azóta sem találtam meg. 🙁

 5. Annyira szeretem az édesapádat megidéző írásaidat ☺ Megrázóan szépek mind, egy különleges tartású, nemes lélek rajzolatát adják, akinek esélye sem volt, hogy rosszindulatba merüljön ☺

 6. Ez fantasztikus- rárímel az én kutatásaimra a gyerekeim ükapja után apai ágon, akinek személye titok, s megmutatta magát “negyediziglen” az én gyerekeim életében.
  A kirekesztettség egyszer visszaköszön. Hatalmas tiszta lélek lakott az Édesapádban-túlélni így is lehet-megköszönni minden meg nem kapott ölelést -köszönet a szép emlékért az írásért- hogyan tudnám megosztani?

 7. Ibolya Nagy

  Miért marad jó az ember még akkor is, ha gonoszság, bántalmazás áldozata már kicsi gyermekkorától?
  … és miért lesz gonossza hasonló helyzetben? Ez utóbbira könnyebb magyarázatot találni.
  Csodálatos édesapád sorsa mindig megrendít 😪

  • Fontos, de nehezen megválaszolható kérdés.

  • Szabó Edit

   Egy ehhez hasonló kérdést én is feltettem öt évvel ezelőtt a fb posztnál hozzászólásban, amit idézek is itt fentebb egy 2018-as hozzászólásomban.
   Válasz azóta sincs, de egy Centauri esszé hátha születik majd valamikor ebben a témában…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük