Meghökkentő állatok – Akit mindenki látott, mégsem létezik

kecskebéka

Szemtől szemben valakivel, akiről csak nemrégiben derült ki, hogy valójában kicsoda (FORRÁS)


Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.


2020.05.02.  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig.

Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők,

a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt.
Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös.

Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.


Kislibákhoz is két lúd kell, ahogy 2 éve itthon (Fotó: Centauri)

Két füsti fecske újabb füsti fecskéket. Két sün újabb sünöket – és így tovább.

Ez annyira evidens, hogy szégyenérzet nélkül le sem írna ilyesmit az ember, ha nem volnának ebben is kirívó, szinte érthetetlen esetek.

Előfordul, hogy egy területen adott faj egyedeiből kevés van, így ráfanyalodhatnak arra is, hogy jobb híján rokonfajokkal álljanak párba. Ez főként olyan területeken fordul elő, ahol két faj elterjedési határa találkozik. Jellegzetes például a kék cinege és lazúrcinege esete. Elterjedési területük érintkezésénél viszonylag gyakoriak a hibridek, olyannyira, hogy ezek a hibridek külön nevet is kaptak. Írtam erről részletesen ITT és ITT.

A kék cinege és a lazúrcinege hibridje (Forrás: Wikipédia)

(A hibridizáció komoly gondok forrása is lehet, mint például a vadmacska vagy a kékcsőrű réce esetében – erről is írtam korábban ITT)

A hibridek viszont általában terméketlenek. A „faj” definíció szerint is azt jelenti, hogy az azonos jegyekkel bíró szülők szaporodásra képes további egyedeket hoznak létre.

Ez a hibridek túlnyomó többségére nem igaz. Ha egy hibrid mégis termékeny, illetve nemzőképes, akkor hamar beleolvad egyik vagy másik fajba. Már ha talál magának párt is.
Ezeket a szabályokat, folyamatokat viszonylag jól értjük, de mint minden szabály esetében, vannak kivételek. Olyan kivételek is, melyek évszázadokon át az orrunknál fogva vezethetnek, egészen addig, míg például a genetika fel nem tárja számunkra az igazságot – s aztán évekig vagy évtizedekig töprenghetünk azon, hogy akkor miként is van ez a dolog a szaporodással.

Esetleg annyira érthetetlen és újszerű a felfedezésünk, hogy rákényszerülünk új fogalmak bevezetésére is, mivel addig használt fogalmaink egyike sem írja le, amit találtunk.

zöld levelibéka

Zöld levelibéka – ízlés dolga, de az egyik legszebb (FORRÁS)

A tavasz pár hete melegebb szakaszába lépett, és ilyenkor szólal meg a tavaknál a békakórus. Magyarországon mindössze 12 békafaj él, de az emberek többsége alig ismeri őket. Talán két faj a legismertebb: a levelibéka a hangja és az időjós képességeiről szóló „mendemondák” miatt, nem mellesleg róla mintázták a Muppet Show népszerű plüssfiguráját is. De vele viszonylag ritkán találkozunk, hisz általában egy fa lombkoronájában ücsörög.

Ez se akármilyen szokás. Gondoljuk át! Béka a fa tetején? Elég valószínűtlen. Nem igaz? Tapadókorongok a lábon? Az is milyen valószínűtlen? Csak épp megszoktuk, hogy a levelibéka már csak ilyen.

Ráadásul hiába pokoli dekoratív, nem produkál látványos csoportosulást. Épp ezért A BÉKA a többség számára egy másik faj. Ha valaki csak egyféle békát látott, az akkor szinte biztosan kecskebéka. A tipikus, nagytermetű, alapvetően zöld, hatalmasat ugró és hangosan brekegő kecskebéka. Az sem véletlen, hogy ő az, akiből békacombot sütnek. Igen jellegzetes faj. Bár néhány békafaj bizonyos vonásaiban, sőt alkatában is hasonló hozzá, de a kecskebéka eléggé erős karakter ahhoz, hogy magabiztosan, és mint fajról beszéljünk róla.

Egészen addig, míg a tudomány el nem jut odáig, hogy a fajokat genetikai vizsgálatoknak vesse alá. És akkor összeomlik minden, amit addig a kecskebékáról hittünk.

Ahhoz, hogy megszülessen egy új vándorsólyom, kell egy tojó vándorsólyom meg egy hím. Ahhoz, hogy megszülessen egy új kisborz, kell egy nőstény borz meg egy hím. Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem. A genetikai vizsgálatok megdöbbentő eredményt hoztak. A kecskebéka receptje a következő:

tavi béka x kis tavibéka = kecskebéka


kecskebéka

A klasszikus béka – kecskebéka (FORRÁS)

Szóval a kecskebéka két másik faj hibridje. Rendben, tudjuk, vannak időnként hibridek a természetben, de azt is rögtön értjük, hogy itt valami „hibádzik”. Hiszen például a lazúrcinege és a kék cinege hibridje alapvetően ritka. Akad, de valójában a „kivételes eset” kategóriájában marad.

Ezzel szemben kecskebéka annyi van, mint a nyű. Tízezrével, százezrével hemzsegnek a nagyobb vizekben.

Annyira gyakori, hogyha más „békafajjal” nem is találkoztunk, kecskebékával biztosan. És itt már némi biológiai alapismeret birtokában a „fajt” idézőjelbe tesszük. Milyen faj az, amit két másik faj hoz létre? Hibrid? Nem – érezzük, hogy ez nem ugyanaz, mint amikor nagyritkán születik egy füsti fecske x molnárfecske basztard, mint amikor hibrid fiókákat nevel egy balkáni és egy nagy fakopáncs.
Ökológiai szempontból is a kecskebéka az, mely talán a legnagyobb hatást gyakorolja a vizes élőhelyekre. Termeténél és tömegességénél fogva is. Annyiban közel áll a hibridekhez, hogy fennmaradásához természetesen szükséges a tavi béka és a kis tavibéka jelenléte is.

tavibéka fajkomplex

Balról jobbra: tavi béka, kis tavibéka, kecskebéka (Forrás: Wikipédia)

A kecskebéka természetesen mindkét faj jegyeit magán viseli, s hibrid mivoltával magyarázható nagy változatossága is.

Közelebbi kutatások azt is kimutatták, hogy míg korábban nagy meggyőződéssel igyekeztek morfológiai jegyek alapján elkülöníteni a tavi békát, a kis tavi békát meg a kecskebékát, ez gyakorlatilag lehetetlen. Ha egy kecskebéka-típusú békával találkozunk, és szeretnénk tudni, hogy tavi béka vagy kis tavi béka, esetleg egyik sem, tehát kecskebéka, nincs más választásunk, csak genetikai vizsgálat segíthet.

De akkor egyáltalán honnan vesszük, hogy három fajról van szó?

Egyrészt vannak úgynevezett tipikus egyedek. Egyes békák nagyon elütnek az átlagtól a tavi béka, mások a kis tavi béka irányába. De ha ezt még mindig bizonytalannak gondoljuk, marad a tuti megoldás, a genetikai vizsgálat, mely szerint ezek az alapvetően zöld, jellegzetes mintázatú, nagyot ugró békák két fajhoz tartoznak, illetve azok hibridjei lehetnek. Ha ez egyre zavarosabb, nem véletlen.

A biológia sem tudott mást tenni, mint bevezetett egy új fogalmat: fajkomplex – mondják a két faj és az általuk tömegben „gyártott” kecskebékára együttesen.

Ezzel persze nem oldottuk meg azt a problémát, hogy miként beszéljünk a kecskebékáról, akinek önálló fajhoz méltón rendes latin tudományos neve is van: Rana esculenta. Szép név egyébként (különösen olaszosan ejtve 😊 ), de hát a kecskebéka nem faj. Erre találták ki egyes kutatók, hogy ezt a kategóriát nevezzük KLEPTON-nak.

Értitek? Külön szót kellett bevezetni csak azért, hogy korrekt módon beszélhessünk róla. 🙂

A patakom túloldalán van egy kis tó, sajnos az már nem hozzám tartozik, de a lényeg az, hogy ott van, légvonalban a házamtól nagyjából 400 méterre. Éjjel néha még a zárt ablakon át is hallani a kecskebékák harsogását.

Éjente tehát KLEPTONOK KÓRUSÁT hallom. Tiszta sci-fi.


Békaparadicsom – és genetikai káosz 🙂 – Kis-Balaton (Fotó: Centauri)

De pörögjünk még egy kicsit  a kecskebéka körüli káoszban. Mert volnának kérdéseink. Az egyik a létező legegyszerűbb: Hogyan szaporodik a kecskebéka? Ha két kecskebéka egyszer úgy dönt, kezükbe veszik a kecskebékák sorsát, többé nem bízzák rá két másik fajra, hogy fennmaradjon a „népük”, akkor képesek egyáltalán önálló szaporodásra? Bár hibridek, igen, képesek a szaporodásra.

Ezen a ponton meg is nyugodhatnánk, és eszünkbe nem jutna megkérdezni: és ugyan mi születik két kecskebéka nászából? De kérdezzük csak meg, mert ha eddig nem csodálkoztunk volna, akkor most fogunk.

Ha eddig nem keveredtünk volna bele ebbe a kérdésbe, most bele fogunk. Két kecskebéka ugyanis – némi túlzással – „mindent szül, csak kecskebékát nem”. Utódaik vagy tavi békák vagy kis tavi békák lesznek. Úgy is fogalmazhatunk: a kecskebékák „visszaszülnek”.

Azokat reprodukálják, akik létrehozták őket. Akik aztán majd megint létrehozzák őket.

Egyelőre nem találtam elfogadható magyarázatot, miért van szükség ennyire bonyolult és bizarr rendszerre e fajkomplex esetében, de első ránézésre a kecskebékák szülőgépeknek tűnnek. Persze, rejtély, hogyan lehet két kecskebáka utóda mondjuk tavi béka. Itt a biológia, a genetikai kénytelen megint homályos fogalmakkal operálni, s azt mondja: a DNS bizonyos részei – idézem – „eliminálnak”. Méghozzá pont úgy „eliminálnak”, hogy az utód vagy tavi béka vagy kis tavibéka legyen, de kecskebéka az semmiképp.

Persze gőzünk sincs arról, hogy ez a bizonyos „elimináció” voltaképp mit jelent.


Fotó: Centauri

Olyan ez, mint amikor a matematikában megjelenik az X, az ismeretlen. A húrelmélet egyik megalkotója, egy fiatal fizikus mondta egy interjúban: „Itt az ideje, hogy a modern tudomány, élen a fizikával és a matematikával, belássa, hogyha eg képletben megjelenik az X, az ismeretlen, az pontosan annyit jelent: „nem tudjuk”. Ez igaz a kecskebéka esetében is. Az „eliminálás”, a „fajkomplex” vagy a „klepton” fogalmának bevezetésével csak a kommunikációnkat segítjük, de ezek együttesen pillanatnyilag csak annyit jelentenek: „nem tudjuk”:    

Ökológai és evolúciós szempontból is érthetetlen ez a jelenség.

Ha egyszer szükség van a kecskebékára, miért nem válik le a másik két fajról, s válik önálló fajjá? Továbbá: Ha egyszer a két faj, és a kecskebéka úgynevezett fajkomplexet alkot, amely állandósult és tömeges hibridizációt jelent, hogy nem olvadtak össze egyetlen fajjá?
Szóval, amikor tóparti sétán vagy horgászaton hatalmas zöld-tarka kecskebéka íves ugrással csobban a vízbe, jó ha tudjátok, hogy nem tudjátok, mit láttok. De ne essetek kétségbe. Egyelőre senki se tudja. Abban az értelemben biztosan nem, hogy valami ugrik, ami nem faj, ami egy fajkomplex része vagy terméke, amit mondhatunk kleptonnak.

Egy dologban azonban biztos vagyok. Nevezzük a kecskebékát bárminek, fog még meglepetést okozni a tudománynak.

Ez a végtelenül bizarr ökológiai, biológia, genetikai káosz természetesen engem is foglalkoztat. És talán találtam egy olyan kérdést is, ami bizonyos válaszokig elvezethet. Talán itt is azt kell megkérdezni:

„Cui podest?” Vagyis: „Kinek az érdeke?”

Ha kicsit világosabb már az erre adott válaszom, jövök egy újabb írással – a titokzatos kecskebékáról.

Kérlek, oszd meg ezt a cikket másokkal is! Köszönöm!
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

Email cím*


Mire tanítanak a madarak? – Több szerénységet!

Kik táncoltak hamarabb? Az emberek vagy a madarak?

Szarvasbőgés

Cinegék határozása

Új madárfaj Magyarországon a lazúrcinege

A láthatatlan ragadozó

 

 

 

7 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  Még most is keresem leesett államat, elképesztően érdekes, és nemcsak érdekes, de izgalmas is, nem utolsósorban nagyon szeretem a békákat.
  Örülök, hogy szántál időt arra, hogy velünk is megismertesd ezt a különös jelenséget.
  Amúgy lenne tippem – amúgy hályogkovács módján-, hogy esetükben mit jelenthet az eliminálódás.

  • Részemről az öröm – néha elbizonytalanodom, mennyire érdemes kicsit komplexebb (fajkomplexebb 🙂 ) témákkal előállni, de aztán mindig meggyőztök róla, hogy érdemes. 🙂

   A tippedre azért kíváncsi lennék 🙂

   • Ibolya Nagy

    A tippem elhamarkodott és átgondolatlan volt, mert a meiozisból próbáltam kiindulni, de lévén itt különböző genetikai állományú, DNS-számú egyedekről van szó, így a meiozist kizártam.
    Viszont érdekelne, hol tudnék ennek utánanézni, mert számomra egy teljesen új és ismeretlen jelenségről van szó.
    Köszi szépen.

 2. Szabó Edit

  Miért kecskebéka a neve? Van köze a kecskéhez? Esetleg a hangja miatt?

  Adok egy kis hangot a poszthoz 🙂 :

  https://www.youtube.com/watch?v=D1sQmX80sN0

  • Köszi a hangot

   szerintem a hangja miatt – bár voltak réges-rég kecskéim is, és engem csak távolról emlékeztet a brekegés a mekegésre 🙂

   • Szabó Edit

    Ha nagyon akarja az ember, akkor fel lehet fedezni némi hasonlóságot a két hang között.
    S ami még feltűnt: mintha a kecskebéka a nagy tavibéka hangját örökölné. 🤔

 3. Holsky Péter

  Jó dolog tanulni! 🙂

  Ha jól értem ezt a hirtelenjében talált cikket:
  https://mersz.hu/dokumentum/matud__263
  , a genetikai módszernek a rendszertanba való mind erőteljesebb bekapcsolódása nemcsak az ilyen szélsőséges(en komplex) esetekben, hanem általában is mind problematikusabbá teszi a biológia eddigi “faj”-fogalmának használatát – pl. az emberszabású majmok és az ember (Homo sapiens sapiens) egymástól való elkülönítése tekintetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."