Melyik gyümölcsben van a legtöbb vegyszer?

gyümölcsben vegyszer

Melyik gyümölcsben van a legtöbb vegyszer?


Az uniós peszticidpolitikát rendszeresen kritizáló Pesticide Action Network Europe megvizsgálta, mennyi PFAS-vegyület található az európai gyümölcsökben. A per- és polifluoralkil anyagokat, azaz a PFAS-vegyületeket „örök vegyi anyagokként” is emlegetik, mivel sokáig megmaradnak a környezetben és az emberi testben – olvasható a Magyar Természetvédők Szövetségének oldalán.

Mi derült ki a vizsgálatból?

 • 2011 és 2021 között harmincegy különböző PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticid szermaradványát mutatták ki az EU-ban a gyümölcsökben és zöldségekben 
 • Tíz év alatt megháromszorozódott azon gyümölcsök és zöldségek száma, amelyek legalább egy PFAS-peszticid szermaradványát tartalmazzák az EU-ban
 • 2021-ben az Európában termesztett gyümölcsök különösen szennyezettek voltak, például az eper (harminchét százaléka), az őszibarack (harmincöt százaléka) és a sárgabarack (harmincegy százaléka)
 • Gyakran három-négy különböző PFAS-ból álló koktélt tartalmazott egyetlen gyümölcs
 • Magyarországon 2011 és 2021 között a vizsgált 8801 gyümölcsminta 12,7 százaléka, a 8596 zöldségminta hét és fél százaléka tartalmazott legalább egy PFAS-peszticidet.
 • A PFAS-peszticidek maradványaival szennyezett gyümölcsminták aránya a 2011-es három százalékról 2021-re 8,9 százalékra emelkedett. A trendvonal szerint a PFAS-peszticideket tartalmazó gyümölcsminták aránya 182 százalékos növekedést mutatott a tíz éves időszak alatt.
 • A zöldségmintákban hatvanhárom százalékos szermaradvány-növekedés volt kimutatható ugyanebben az időszakban.
 • A Magyarországon termesztett gyümölcsök közül az őszibarack (negyvenhét százalék), cseresznye (negyvenhárom százalék), eper (huszonhat százalék) és szilva (huszonhat százalék) mintáiban mutattak ki a leggyakrabban PFAS-peszticideket.
 • Az importált gyümölcsök közül a sárgabarack (negyvennégy százalék), az eper (negyven százalék) és a szőlő mintáiban (harminc százalék) feordult elő a legtöbbször PFAS-peszticid. 
 • 2021-ben a Magyarországra behozott gyümölcsök és zöldségek esetében a Peruból, Marokkóból és Dél-Afrikából behozott termékekben volt a legmagasabb a PFAS-peszticidek jelenléte.

A PFAS-vegyületek napjainkban az egyik legnagyobb kémiai kockázatot jelentik az emberekre és a környezetre nézve. Elszennyezik a vízkészleteket és felhalmozódnak a talajban, az élelmiszernövényekben és az élő szervezetekben. A PFAS-vegyületek vagy eleve megtalálhatók a növényvédő szerekben, hogy növeljék azok hatékonyságát, vagy bomlási melléktermékként keletkeznek, mint például a vízszennyező trifluorecetsav (TFA). A gazdák általában nincsenek tudatában annak, hogy “örök” peszticideket permeteznek a terményeikre.

A teljes, Magyarországra vonatkozó tanulmány itt olvasható.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gyümölcs

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Olcsóbbak idén a gyümölcsök

Bizonyára a kedvező időjárásnak is betudható, hogy olcsóbbak lettek az idénygyümölcsök tavalyhoz képest. Ráadásul a zöldségek nagy része sem drágult…Tovább

még több vegyszer

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a borokat jobb messzire elkerülni

Egy brit tanulmány szerint a szigetország szupermarketeiben kapható borok többsége rákkeltő növényvédő szereket tartalmaz. A hetvenkét vizsgált borból…Tovább

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

2 hozzászólás

 1. Akkor mit vegyünk és együnk? Sem durum cucc, sem gyümölcs, sem hús-mert ebben meg antibiotikum van- szóval kinyírjuk magunkat, bármit eszünk. Az emberi test nem tudja lekövetni ezt a sokféle vegyszer okozta génkárosodást, vagy olyan mutáns emberek, vagy inkább lények lesznek, mint amiről Cen ír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük