Mi történt az őszibarackkal?
Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack-ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből.
Az elmúlt évek eredményei is jól mutatják, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre, ezért elkerülhetetlen az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése.
A tavaszi fagyoknak az ország minden termesztőkörzetében érezhető hatása volt, a kedvezőtlen termőhelyi adottságokkal rendelkező területeken és az érzékenyebb fajtáknál a kár mértéke akár a száz százalékot is eléri, míg az ellenállóbb,
jó fagytűrő képességű fajták esetében hatvan-nyolcvan százalékos károkról érkeztek jelentések, de ez utóbbiak estében is csupán gyenge, közepes terméssel lehet számolni.
Az idén június végétől szeptember közepéig mintegy 2466 hektárról takaríthatják be a gyümölcsöt, a legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Emellett Bács-Kiskun vármegyében (317 hektár), továbbá Pest (366 hektár) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (136 hektár) vármegyékben zajlik a termesztés nagy része. Nektarint mintegy 113 hektáron termesztenek az országban.
Míg a ’70-es években az árutermelő őszibarack-ültetvények területe elérte a 13 ezer hektárt, ma már csak alig néhány ezer hektárt tesz ki.
A fák döntő része elöregedett, a művelési rendszer korszerűtlen, a fajtahasználat elaprózott. Az elmúlt években, az időjárási körülményektől függően tizenhat-negyvenötezer tonna között mozgott a termés, amelynek jellemzően a hatvan százalékát a friss piacon értékesítik, mintegy negyven százaléka pedig a feldolgozóüzemekbe kerül.
Ha barackot vennénk, érdemes az illat alapján választani: minél édesebb, annál érettebb a barack, és nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. A gyümölcs utóérő, így ha kicsit keményebb még, amikor megvesszük, néhány nap után fogyasztásra érett állapotba kerül. Érdemes viszont hűtőbe tenni, ahol egy hétig is eltartható.
Forrás: MTI, kép: NisonCo PR and SEO/Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kérj tőlünk hírlevelet!
Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!
Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!