Felülvizsgálták a vitatott gyomirtót

mezőgazdaság

Felülvizsgálták a vitatott gyomirtót


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) felülvizsgálta a gyomirtóként használt glifozátot, melyet az Egészségügyi Világszervezet potenciálisan rákkeltőnek minősített, és azt állapított meg, hogy az

nem jelent elfogadhatatlan kockázatot az egészségre és a környezetre.

Így aztán az Európai Bizottság tizenöt évre meghosszabbíthatja a használatának engedélyét, amely december közepén jár le, erről októberben szavazhatnak majd a képviselők.

Az 1970-es években a Monsanto által kifejlesztett glifozát a növényvédőszerek legszélesebb körben használt hatóanyaga a világon. Az EU legutóbb 2017-ben Magyarország támogatásával engedélyezte a használatát, de csak öt évre, egy szintén rendkívül ellentmondásos eljárás során. Ezt az ötéves engedélyt tavaly decemberben további 12 hónappal meghosszabbították.Vitatható állásfoglalás

Tavaly az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) végzett egy kockázati értékelést, és arra a következtetésre jutott, hogy a szer nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként besorolás tudományos kritériumainak. Az EFSA a glifozátra vonatkozó uniós kockázatértékeléshez az ECHA veszélyességi besorolását használta fel.

A hivatal szerint a vizsgált kockázatok nem olyan nagyok, hogy a továbbiakban meg kellene tiltani a glifozát használatát, viszont felhívta a figyelmet: bizonyos területeken adathiány észlehető.

Például nem sikerült teljes mértekben felmérni a glifozátnak a fogyasztók táplálkozására és a vízinövényekre gyakorolt hatásának kockázatait, és a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a glifozát biológiai sokféleségre gyakorolt hatásáról sem.

Ugyanakkor a hatóanyag felhasználása során több alkalommal megállapították, hogy a vegyi anyag használata hosszú távon magas kockázatot jelent az emlősökre nézve, és az EFSA is elismerte, hogy bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a gyomirtószer használata neurotoxicitással, a mikrobiom károsodásával és a biológiai sokféleség károsodásával függ össze.Nagy a felháborodás

Környezetvédő csoportok és zöld törvényhozók “sokkolónak” nevezték a tanulmány megállapításait, és iparpárti elfogultsággal vádolták az élelmiszerbiztonsági felügyeletet.

A veszélyes növényvédőszerek betiltásáért kampányoló civil szervezet, a PAN Europe (Pesticide Action Network) “kínosnak” nevezte az EFSA pozitív véleményét, és levélben fordult az ügynökség vezetőjéhez, Bernhard Urlhoz, azt állítva, hogy a következtetések sértik az uniós szabályokat, mivel nem vesznek tudomást a glifozát “jól ismert” egészségügyi és környezeti kockázatairól.

Angeliki Lyssimachou, a PAN Europe munkatársa szerint “az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság szemet huny a glifozáttal kapcsolatos toxicitási problémák és adathiányok felett, és titokban megpróbálja gyorsan újra kiadni az engedélyt, kikerülve minden nyilvános ellenőrzést.”Nincs egyetértés az agrárminiszterek között

Az európai miniszterek is különböző álláspontot képviselnek az ügyben. Németország zöld mezőgazdasági minisztere, Cem Özdemir úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az ítélet nem alapult átfogó értékelésen, így nem szabad azt névértéken kezelni:

Számunkra az EFSA tanulmánya egy olyan tanulmány, amely nem vett kellőképpen figyelembe egy kulcsfontosságú szempontot, nevezetesen a természetre gyakorolt hatásokat. Ez olyan, mintha úgy vezetnénk autót, hogy mindent kipróbálunk, de a fékeket nem teszteljük – szerintem ez nem túl ésszerű”.

Ezzel szemben Luis Planas spanyol miniszter, aki az év végéig tölti be az EU Mezőgazdasági Tanácsának elnöki posztját, azt mondta, hogy az EFSA által kiadott ítélet tudományos következtetés, ezért azt – tartalmától függetlenül – követni kell.

“A spanyol álláspont ezzel kapcsolatban nagyon egyszerű: Ha a tanács elutasítja, akkor azt kell követnünk, ha elfogadja, azt is követnünk kell. Ebben a kérdésben a tudományos tanács számít.”

A német kormány vállalta, hogy 2023 végétől országosan “kivonja a glifozátot a forgalomból”, amíg azonban az anyagot az EU-ban engedélyezik, a nemzeti tilalom jogi mozgástere nagyon korlátozott. 2019-ben Ausztria is meghozta ezt a döntést.

Engedély ide vagy oda, a glifozát népszerűsége csökkenni látszik, a német agrárkémiai óriáscég, a Monsantót 2018-ban szintén vitatott körülmények közt felvásárló Bayer kénytelen volt csökkenteni az egész évre vonatkozó gazdasági előrejelzését, miután jelentősen visszaestek a glifozáteladásai.

Magyarországon 2021-ben több mint 1633 tonna glifozát fogyott.

A vegyszerek használata a madarakra is nagyon káros, de e tekintetben nem a gyomirtó az első számú felelős.

Forrás: MTI, Euractiv, Politico, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Újra nyitva a Rám-szakadék

  A Pilisi Parkerdő Zrt. még áprilisban zárta le a Rám-szakadékot sziklaomlás miatt. Az eltelt időt arra használták, hogy a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új,…

  még több mezőgazdaság

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük