Áttelepítik a ferihegyi ürgéket

Ürge

Áttelepítik a ferihegyi ürgéket


Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy alaposabb képet kapjanak annak eloszlásáról – közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A repülőtéren, a futópályák, gurulóutak, parkolók, állóhelyek és hangárak közötti nagy kiterjedésű gyepen él az ország egyik legjelentősebb ürgeállománya.

Az ürgéket néhány évtizede még mezőgazdasági kártevőként tartották számon, és minden leadott ürgefarok után pénzjutalom járt. A világállományhoz hasonlóan azonban a magyarországi állomány is visszaszorult az alkalmas élőhelyek drasztikus csökkenésével, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. Nemcsak az élőhelyek csökkenése, hanem ezek egyre erősebb elszigetelődése is problémát jelent, mert ezeken szinte kizárólag önálló, egymással nem kapcsolatban álló ürgepopulációk élnek.

A hazai ürgeállomány további aggasztó csökkenése miatt 2012-ben a faj fokozottan védett jogi státuszt kapott Magyarországon, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A reptérről az ürgék egy részét áttelepítik, mert bizonyos gurulóutakat kiszélesítenek, a felújítással érintett területeken pedig ürgék is élhetnek. A szélesítésre azonban a magyar jogszabályok szerint csak az ott élő ürgék kitelepítése után kerülhet sor.

A befogott ürgék a repülőtéren belül távolabb kijelölt, biztonságosabb, csenkesz dominálta gyepterületen kapnak új otthont.

Nemrég arról írtunk, hogy Hollandiában a borzok akadályozzák a vonatközlekedést.

Forrás: MTI, képek: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Alsóörs hadat üzenne a vadaknak

  A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. Csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük…Tovább

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük