Ma van a fény napja

fény napja

Ma van a fény napja


2015-ben világszerte a fény nemzetközi évét ünnepelték, az UNESCO általános konferenciáján pedig úgy döntöttek, 2018-tól ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. A választás május 16-ra esett, mert 1960-ban Theodore Maiman amerikai mérnök és fizikus ezen a napon végezte az első sikeres kísérletet az általa épített lézerrel.

A fény nemzetközi napja

a fény szerepét ünnepli a tudományban, a kultúrában és a művészetben, az oktatásban és a fenntartható fejlődésben, az orvostudomány, a kommunikáció és az energia területén. Ezen a napon sok tudományos központ nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, hogy jobban megismerjék a fény szerepét az életünkben és az ezzel kapcsolatos, legújabb kutatásokat.

Így tesz a szegedi ELI ALPS lézeres kutatóközpont is, amelynek egyik küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját – különös tekintettel az extrém-ultraibolya (XUV) és röntgensugárzásra, valamint az attoszekundumos impulzusokra – tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.


2018-as év egyik fizikai Nobel-díjasa,

Az ELI (Extreme Light Infrastructure – Extrémfény Infrastruktúra) létrehozását Gérard Mourou javasolta 2005-ben. A francia tudós, aki 2018-ban Nobel-díjat kapott lézerfizikai kutatásaiért, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. A tavalyi fizikai Nobel-díjasok közül Krausz Ferenc és Anne L’Huillier, akiknek eredményei megalapozták az attoszekundumos fizikát -, szintén számos szállal kapcsolódnak a szegedi intézethez.

Az ELI ALPS csütörtökön

látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal, interaktív tudományos bemutatókkal és vezetett látogatásokkal várja az érdeklődőket. A vendégek néhány órára, egy izgalmas játék erejéig Nobel-díjas tudóssá válhatnak. A “kutatói pálya” első állomásán biztonsági képzésen kell részt venniük, ezen kipróbálhatják a lézervédelmi szemüvegeket, tesztelhetik a sugárvédelmi műszereket és környezetvédelmi és környezettudatosságra fókuszáló teszteket tölthetnek ki. Majd beöltözhetnek a tisztatér-ruhákba, ezt követően megismerkedhetnek az intézet lézereivel. VR-szemüveg segítségével virtuális laborban tevékenykedhetnek, ultragyors folyamatokat figyelhetnek meg, betekinthetnek a fény hullámtermészetének rejtelmeibe és egyszerű optikai rendszereket állíthatnak össze.


Így működik az intézet egyik lézerrendszere

A programok között szerepelnek a lézerfizikáról szóló előadások, a kutatóintézet épületét bemutató vezetett séták is. Az állomásokat végigjáró játékosok elkészíthetik saját kutatási jelentésüket, melyet publikálhatnak is. A nyolcéves kortól ajánlott, díjmentes programok egy részén – így a központ épületét bemutató vezetett túrákon – való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük