Odettnél a fiókák hamarosan kirepülnek! | Fotók

Odettnél a fiókák hamarosan kirepülnek! | Fotók


Kert & vadon | Fotó: Centauri


“Odett szemlátomást kifogástalan állapotban van. Tipptopp a tollruhája, tiszta a csőre, ragyogó a szeme, eleven és éber.”

Régóta adós vagyok azzal, hogy beszámoljak róla, mi a helyzet Odettéknél, az emeleti könyvtárszoba erkélyén újonnan telepített C-odú házi rozsdafarkú családjánál. Utoljára arról hoztam hírt, hogy abban az odúban, ahol elsőként találtunk fiókákra – egy széncinege családnál, Parusnál és Pannánál – kirepülés előtt állnak már a kis széncinegék, konkrétan hatan. Közülük láttunk valószínűleg egy ügyes, kifogástalan kis cinkét repkedni az Angolkertben 2024.05.15-én.


Odettéket elvileg – mivel úgymond kéznél vannak – sűrűbben ellenőrizhettük volna, de ahogy korábban ITT írtuk, mi is igyekszünk a Jászmaróti odútelep közel 100 odújánál a lehető legnagyobb zavartalanságot biztosítani, ugyanakkor (valljuk be), időnk se lett volna a folyamatos megfigyelésre.

Az biztos, hogy május 10-én már fiókáik voltak,

méghozzá viszonylag fejlett fiókák, és ami szintén fontos: végre láttuk a fészeknél Odett párját, Ottót is, eleséggel a csőrében. Ez is azt jelezte, hogy dübörög a fiókanevelés. Ezt követően viszont minden alkalommal, amikor kinéztem az erkélyre, a szülők ott voltak a fészek közelében, és olyankor nem akartam felmenni létrával a fészekhez.


Ma viszont elkaptam azt a percet, amikor egyik szülő sem volt a közelben, felmásztam hát a napok óta bekészített szobalétra segedelmével, és hamar lőttem az anyányi fiókákról egy képet. “Kicsi a rakás”-t játszanak a fiókák, így nehéz megmondani hányan vannak, de nekem úgy tűnik, hogy az 5 tojásból 5 fióka kelet, és valószínűleg meg is van mindegyik.


2024.05.15. | Odették fiókái | Fotó: Centauri
Szintén ők “kiskorukban” | Fotó: Centauri

Egy perccel később megérkeztek a szülők.

Odett kitartóan kíváncsiskodott köröttem, így róla ismét elég jó fotókat tudtam lőni, de Ottó rendkívül óvatos, és hamar felszívódik – így róla csak egy homályos kép sikerült, de még ezen is látszik hogy szép kis hím.

Fontos, hogy

Odett szemlátomást kifogástalan állapotban van.

Tipptopp a tollruhája, tiszta a csőre, ragyogó a szeme, eleven és éber. Ha bármennyire is megviselte volna az első költés, meglátszana rajta. Így viszont kijelenthetjük, hogy az első kör meg sem kottyant neki, holott voltak ebben az időszakban húzós, rendkívül barátságtalan, hideg, szeles napok. Ebben a ragyogó állapotban azonban joggal bizakodhatunk egy második, szintén sikeres költésben is!


Bizonyító fotó arról, hogy Ottó létezik 🙂 | Fotó: Centauri
Odett 2024.05.15-én, az első fészekalja felnevelésének vége felé. | Fotó: Centauri
Odett 2024.05.15-én, az első fészekalja felnevelésének vége felé. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük