Felfordulás van az A-vitamin körül

A-vitamin

Felfordulás van az A-vitamin körül


A zsírban oldódó A-vitamint, amelynek beviteléhez elsősorban a májat és a sárgarépát szokták ajánlani, fiatalító vitaminnak is nevezik, és fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, a jó látás megőrzéséhez. A különböző A-vitamin-származékok, mint például a retinol, gyakran megtalálhatók az arckrémekben is arra hivatkozva, hogy segítik a kollagéntermelést, ezáltal csökkentik a ráncokat. Marilyn Monroe is állítólag antiaging megfontolások miatt evett szinte minden nap répát és májat, bár az ő étrendje elsősorban olyan furcsaságok miatt került be a köztudatba, mint a reggelire langyos tejbe ütött két nyers tojás.

Vigyázni kell azonban,

ogy ne adagoljuk túl az A-vitamint (ez elsősorban belsőleg lehetséges), mert annak komoly következményei lehetnek. A túladagolás jelei közé tartozik az émelygés, hányás, fejfájás, szédülés, homályos látás, az izomkoordináció hiánya, a kóros májműködés és a csontok fájdalma. Ezért is fontos, hogy szabályozzák az A-vitamin napi ajánlott mennyiségét, ami jelenleg Magyarországon 800 mikrogramm. A napi biztonságosan bevihető mennyiség egyes kutatások szerint 1500 mikrogramm, Európában viszont 3000 mikrogrammban állapították meg ezt.

2021-ben bővült az A-vitamin-család,

miután a kutatók találtak egy új molekulát, amit A5-vitaminnak neveztek el. Hogy ennek hatása miben különbözik az eddig A-vitamin névvel illetett tápanyagcsoporttól, arról egyelőre keveset lehet tudni, de felmerült, hogy segíthet a depresszió leküzdésében.

Átnevezik az A-vitamint?

A kutatók mindenesetre most az új A-vitamin nyomán a csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolják, mert úgy vélik, a múlt század közepén kialakult szabályozás elavult, és számos bizonytalanságot tartalmaz.

Bánáti Diána, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, az Európai Unió Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságának (EFSA) korábbi elnöke és Ralph Rühl, berlini kutató, az A5-vitamin egyik felfedezője írt tanulmányt ezzel kapcsolatban.

Mint írják, az A-vitamin és a provitamin-A (béta-karotin) terminológia különösen fontos a táplálkozási irányelvek kidolgozása szempontjából. Az olyan kifejezések például, mint a retinol és a béta-karotin, amelyeket szakmai és jogi szövegekben használnak, nem egyes konkrét anyagokra, hanem vegyületcsoportokra utalnak.

Az A5-vitamin

egyaránt definiálható az A-vitamin egyik alcsoportjaként és önálló vitaminkategóriaként is. A szakemberek azt javasolják, hogy az A5-vitamint az A-vitamin altípusaként kategorizálják, de önálló A-vitamin-hatással. Ennek megfelelően érdemes lenne változtatni az élelmiszerek dúsítására vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírásokon is.

Az A5-vitamin természetes módon a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a leveles zöldségekben és a gyökérzöldségekben fordul elő. A nyugati lakosság akár 95 százaléka nem éri el az ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ami specifikus A5-vitamin-hiányt is okozhat, bár a kutatók arról nem írnak, hogy ez milyen következményekkel járhat.

Forrás: MTI, U-Szeged, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történik, ha villám csap belénk?

A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el…Tovább

5 hozzászólás

 1. Sok sok évvel ezelőtt amikor az E vitamint kezdték favorizálni, hogy mindenki szedje, az lett a következménye, hogy ha jól emlékszem egy svédországi tanulmány írta le, megnőtt a tüdő daganatok száma- feltáplálta a daganat sejteket is. Szóval minden ami nem természetes módon jut a szervezetbe, hanem tisztán többletként beviszik annak nem várt hatásai lehetnek. Egyetek igyatok finomakat és ha amúgy egészségesek vagytok miért is kellene bármit pluszban bevinni? Jó buli a gyógyszergyáraknak. Néhány napja egy kedves barátnőm bekerült a sürgire, igen fura tünetekkel. Egy hétig tartott amíg megfejtettük olyan táplálék kiegészítőt szedett- régóta és hosszasan amit valaki a neten ajánlott. Okos nő amúgy mégis megvezették. Szóval legyetek óvatosak.

  1. Author

   Én úgy emlékszem, nemrég azt olvastam, hogy egyedül D-vitamint van értelme külön szedni. Én is jártam egyébként már meg, megvettem egy hajvitamint, amit nagyon dicsértek, gyakorlatilag B-vitaminok vannak benne, gondoltam kipróbálom. Egy fél napig olyen érzésem volt, mintha belülről melegedne a fejem, nagyon fura volt. Kiderült, hogy ilyen tüneteket okozhat niacin-túladagolás, ha jól emlékszem, azóta nem nyúlok vitaminokhoz, csak a D-hez.

   1. Napi fél óra séta a szabad levegőn(még akkor is ha nem verőfényes nap van) a bőrben több D vitamin mennyiség szintézisét végzi el, mintha bevenne valaki egy tablettát. Ezt egy volt laboros kollégám mondta egy előadásban aki a D vitamin mérést ismertette a vérből, meg a hozzá kapcsolódó hiedelmeket. A covid óta rengetegen rákaptak a D vitaminra. Sosem vettem be semmit, még a C vitamint sem a covid alatt s szerencsére beteg sem lettem, pedig végig dolgoztam. Sem rá sem le sem beszélek senkit- ki hogyan érzi.

    1. Author

     Tényleg, borús időben is termelődik D-vitamin? Ez így mindjárt más. 🙂

     1. Úgy értem nem kell a tűző napon szétégetni a bőrünket. Amúgy az UV-B az ami a bőrnek kell – amióta az ózon pajzs sérült ez is magasabb mennyiségben van jelen, vagyis nem kell a napon állni hozzá, hogy kapjunk belőle. Igen- árnyékban és pamutruhában is átmegy az UV-B a bőrbe.
      Az angolkór ellenszere a napfény , a melanoma, a festékes bőrdaganat ellenszere meg a magas faktorszámú fényvédő az összes UV sugárral szemben:-)))Mondhatná bárki akkor mi legyen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük