Nézzétek, hogyan dübörög a balatoni haltelepítés! | videó!

Nézzétek, hogyan dübörög a balatoni haltelepítés!


Bárhová nézünk, mindenütt különböző érdekek csapnak össze. Érdekellentétek feszülnek egymásnak a mezőgazdasági területeken, az erdőkben, a réteken, de még a vizek mélyén is. Ezek az érdekellentétek és viták kevéssé ismertek a nagyközönség előtt, de a horgászok és a természetvédők rögtön tudják, mire gondolok.

A horgászok nem szeretik a halászatot, mondván: a halászat annyira kizsigereli a vizeket, hogy végül a horgásznak semmi sem jut. Többek között emiatt szüntették meg pár éve a balatoni halászatot, és vitték el a hangsúlyt a horgászturizmus fellendítésének irányába. Így ma már a siófoki székhelyű Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kizárólagos feladata épp a halászat ellentétje:

a halszaporítás és haltelepítés.


Itt én is épp pontyra és amurra horgászok. | Fotó: Centauri

Horgász szemmel nézve ezt csak üdvözölni lehet. Mivel szegről végről horgász (is) vagyok, talán joggal fogalmazhatok meg kritikát. Bár a magyarországi horgászat elsődleges célhala a ponty, én a pontyot sosem tartottam igazán nagyra. Az is kérdés, hogy mennyiben tekinthetjük a pontyot vad halfajnak. A telepített pontyot aligha.

A pontytelepítés és a horgászata ugyanaz a működési mód, mint amikor fácánok ezreit bocsátják ki egy területre azért, hogy pár héttel később levadásszák őket. Ez inkább vadaskerti vadászat, a ponty horgászata pedig – még ha vadvízen is történik – félig-meddig halastavi horgászat.

A fogott pontyok majd száz százaléka halastavakból kerül a Balatonba vagy más tavakba. Talán a folyókban élnek még leginkább természetes szaporulatból származó pontyok. Bárhogy van is, a horgászok biztosan örülnek a jelentős pontytelepítéseknek, melyek fő szezonja a Balatonon az ősz.


Nem egy vízben már ott vannak a ponty keleti, Japánban nemesített fajtái a Koi pontyok is. Nemcsak az olyan városi vizekben, mint amilyen például Tapolca belvárosában a Malom-tó, hanem jelentősebb horgászvizekben, bányatavakban is.

A napokban is temérdek pontyot engedtek a Balaton vizébe.

A ponty amolyan vízi sertés, aki a fenéken turkálva szinte mindent felvesz, és folytonos (túltelepítés esetén túlzott) mederbolygatásával még a vízminőségre is rossz hatással lehet. Ökológusok ezért kevéssé örülnek a pontytelepítéseknek. A horgászok viszont rendre kárhoztatják az egyre szaporodó kárókatonákat. Ez is egy újra meg újra fellángoló érdekellentét.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mintha igyekezne tovább látni a Balaton horgászati-halastavi hasznosításán, mivel olyan fajokat is telepít, melyekre jóval kisebb az igény, sőt – és igazán ez a fontos – olyan fajokat, melyek mára szinte vagy teljesen kivesztek a tó vizéből, holott őshonosak voltak valaha.

Ezek között már én is találok olyan fajokat, melyeket én is sokra tartok, horgászzsákmányként is. Ilyen az egyik nagy kedvenc (akiről novellát is írtam ITT) a compó, a másik pedig a bakancslistás menyhal.


Egyre ritkább látvány: compó a szákban. A legtöbb vizen ma már védelmet élvez. | Forrás: Wikipédia

Természetes vizeink állapota egyébként sem igazán rózsás, s nemcsak a klímaváltozás, az egyre gyakoribb aszályok sújtják, hanem roppant nagy a nyomás a honos fajokon az invazív fajok miatt is. Számos honos halfajunk van visszaszorulóban tájidegen fajok miatt.

Nem láttam sehol sem korrekt összevetést, amiben összehasonlították volna, hogy szárazon vagy a vizekben súlyosabb-e a helyzet, de bármikor a vizek invazív, betelepített vagy behurcolt fajairól olvasok, úgy tűnik, hogy a vizekben jóval drámaibb a helyzet, mint a partokon. Ezért kiváltképp örömteli bármi, ami a honos fajok védelmét vagy visszatelepítését szolgálja.

Hogy lehessen némi fogalmunk a mennyiségekről, rendelkezésünkre áll a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jelentése 2022.ből.

Március 11. és december 22. között

 • 126 út során
 • 13.026 kilométert tettek meg,
 • hogy 37 helyszínen engedjenek vízbe halakat.

Az alábbi fajokat és mennyiségeket telepítették:

 • Ponty: 710.000 db.
 • Süllő: 6.169 kg. (nem tudni, hány egyed)
 • Előnevelt csuka: 260.000 db.
 • Harcsa: 163.000 db.
 • Kősüllő: 120.000 db.
 • Balin: 120.000 db.
 • Menyhal: 8.000 db.
 • Compó: 1520 db.

Öröm látni, hogy rendszeresen telepítik a compót és a menyhalat (utóbbit visszatelepítési program keretében, a menyhal ugyanis teljesen kiveszett a tóból), de a számok rendkívül alacsonyak, s főként a tömeges horgászhalak mennyiségéhez mérten. Nem vagyok halbiológus, de ezek a számok a compó és a menyhal esetében nem tűnnek igazán jelentősnek egy ekkora tó esetén. Ezeket a számokat remélhetően növelik majd, bár a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. minden esetben hangsúlyozza, hogy a törvényi elvárásokat gyakran felülteljesítik, néha nagyságrendileg is. Annak is örülhetünk, hogy teljesen megszűnt az olyan faunaidegen halfajok telepítése, mint amilyen az amur, a busa, vagy az angolna.


Fotók: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Balaton

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Alsóörs hadat üzenne a vadaknak

A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. Csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük…Tovább

még több horgászat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A legjobb helyen a megfelelő időben

Elég csak elmerülni másvalaki, másvalami tökélyében, teszem azt a Musselshell alkonyatkor fokról fokra finomodó csobogásában, és kész, ennyi…Tovább

Álommunka horgászoknak

Bár a pontyfélék családjába tartozó Northern pikeminnow őshonos Észak-Amerikában, jelenléte mégis aggodalmakat okoz, mert túlzottan gyéríti a…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük