Máris bekopogott a szárazság az országba

Szántóföld

Máris bekopogott a szárazság az országba


Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Május utolsó dekádja az ország nagy részén a sokéves átlagnál szárazabb lett, de a megelőző csapadékos időszak miatt az egész hónapban csak a Felső-Tisza-vidékén és Szolnok térségében esett számottevően kevesebb eső az ilyenkor szokásosnál, az ország jelentős részén viszont a szokásosnál tíz-harminc, néhol negyven-hetven milliméterrel több volt az eső.

Sok a nedvességtartalék

Tavasszal a szárazabb alföldi területeken száz-százötven milliméter, míg az Északi-középhegységben és a Dunántúl nagy részén százhatvan-kétszázharminc milliméter esett, szemben a tavalyi ötven-száznegyven milliméteres tavaszi csapadékkal.

Így az idén a tél után az ország nagy részén a tavasz is csapadékosabb volt a sokéves átlagnál.

A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege az elmúlt napok záporaiból kimarad területeken elég száraz, a középső talajréteg viszont a Tiszántúl északi felének kivételével a legtöbb helyen jó vízellátottságú, a fél-egy méter közötti réteg pedig közel telített állapotban van, ami

jó nedvességtartalékot jelent a nyári növények számára egy esetleges nyári aszály során.

A hőmérséklet az elmúlt egy hétben egy-két fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a legmelegebb órákban többnyire 23 és 27 fok közötti értékeket lehetett mérni, és éjszakánként sem hűlt 10 fok alá a levegő.



Jó állapotban vannak az őszi vetések

Az őszi vetések jellemzően igen jó állapotban vannak, az őszi búza a virágzás, a repce a magképződés fázisában jár, ehhez országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik, de a gyomok számára is kedvezőek a körülmények.

A múlt héten már Miskolc térségében is megkezdődött az akác virágzása, de ebben a térségben idén nagyon kevés a virág a fákon.

A folytatásban a hétvégén egy hidegfront okoz néhány fokos visszaesést a hőmérsékletben, majd vasárnaptól ismét melegszik az idő. Hétfőn egy mediterrán ciklon miatt délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, majd kedden a keleti országrészre tevődik át a csapadék súlypontja.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

    még több időjárás

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Újabb porfelhő tart Európa felé

    A Kopernikusz Légkörfigyelő Szolgálat európai regionális előrejelzése szerint a következő napokban újabb porfelhő ér Európa fölé. A legnagyobb felszíni porkoncetrációt Olaszország…Tovább

    még több mezőgazdaság

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük