A tüskés bíbic (Hoplopterus spinosus Linn.) | Alfred Brehm

tüskés bíbic (Hoplopterus spinosus Linn.) | Alfred Brehm


Magyarországon mindössze két alkalommal figyelték meg, legutóbb tegnap és ma (2024.04.28.-29.) Múcsony határában (forrás Birding.hu). Első alkalommal 1993-ban látták a Csaj-tavon. A második madarat Ölveczki Gyula találta.


köszönet az elődöknek

Alfred Brehm (1787–1864)

Alfred Brehm Az állatok világa (1863-69) című munkája nemzedékek tudását és életét határozta meg. Minden idők egyik legnagyobb szabású zoológiai összefoglaló munkája volt. E mű fejezeteivel a méltatlanul “elfeledett” szerzők munkája előtt tisztelgünk.

Időnként a hajdani szöveget kommentárral is ellátjuk, és ajánljuk a fajjal vagy témával kapcsolatos egyéb cikkeinket.

Néha azt hihetnénk, hogy ezekben a forrásokban már alig találni aktualitást, de ha nagyobbra nyitjuk érdeklődésünk látószögét, rögtön érzékeljük: ezek a munkák ma is ontják az érdekes megfigyeléseket, és minden nappal egyre tanulságosabbak azok a kontrasztok is, melyek a hajdani és mai szemléletek között feszülnek.


Alfred Brehm: A tüskés bíbic (Hoplopterus spinosus Linn.)


1863-69 | magyarul 1901-1907

Az az utazó, aki a Níluson hajózik be a fáraók országába, már az első napokban megismerkedik ezzel a madárral. Ha esetleg el is kerülné figyelmét, de a hangját okvetlenül meghallja. A tüskés bíbicet az arabok szikszáknak hívják.

Ismertetőjelei:

csőre igazi bíbic-csőr; lába karcsú, három ujj van rajta. Szárnyhajlásán éles tüskét visel; aránylag hegyes szárnyán a második evezőtoll a leghosszabb. Fejét hátul kurta bóbita díszíti. Tollazata sem ivar, sem kor szerint nem különbözik.

Dolmánya szürkésbarna, feje és alsó teste fekete; a fej, nyak, a has oldalai, nyaka hátulja és farcsíktája fehérek. Elsőrendű evezői és kormánytollainak végei feketék, nagy szárnyfedőtollainak és két külső farktollának hegye fehér. Szeme bíbor- vagy cinóbervörös.

Madarakkal szemben tüskés szárnyát mint fegyverét használja, mert hirtelenül ellenségére ront és azon van, hogy szárnycsapásaival ártson neki. Tüskéivel kétségtelenül érzékeny sebet ejthet rajtuk, mert a megtámadott madarakon meglátszik, hogy ez a csapkodás kellemetlen nekik.


Tüskés bíbic | Forrás: Wikipédia
A tüskés bíbic elterjedtsége az eBird alapján | Screenshot

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Csodaszép madár, mint minden bibic.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük