Frissítés: még több helyen pusztított tornádó Amerikában

tornádó

Hatvan tornádó tombolt Amerika középső részén


Pénteken csaknem hatvan helyen alakult ki tornádó az Egyesült Államok középső államaiban, a legsúlyosabbak a Nebraska állambeli Omaha közelében, és az iowai Minden városában tomboltak. Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetesen mintegy száz tornádóriasztást adott ki, ez volt idén a legviharosabb nap.


Omaha közelében egy tornádó részben összedöntött egy üzemépületet, amelyben hetven dolgozó rekedt. A mentőegységek mindenkit kimentettek, és a jelentések szerint néhány embert kellett ellátni kisebb sérülésekkel. A térségben összességében mintegy tizenkét embert kellett kórházban ellátni a viharok miatt szerzett sérülésekkel.


A szomszédos Iowa államban Minden kisvárosban okozta a legsúlyosabb károkat a tornádó, ahol a helyi hatóságok szerint harminc-negyven lakóház teljesen megsemmisült.


Iowa állam kormányzója szombaton a tizenöt településből álló megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami forrásokat tesz elérhetővé a károk felszámolására és újjáépítésre. Nebraska és Iowa kormányzója is bejelentette, hogy a károk felszámolásához és az újjáépítéshez a szövetségi kormány segítségét kéri.

A meteorológusok szerint a Nebraskában kialakult legerősebb tornádó helyenként 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökésekkel haladt.

Szombaton újabb államokat sújtott a szélvihar

Szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára, mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést újabb viharok veszélye miatt Texastól egészen a Nagy-Tavak vidékéig.


Ezúttal Oklahomában végezte a legnagyobb pusztítást a tornádó, halálos áldozatok és sérültek is vannak. Több településen szinten teljesen megsemmisültek épületek. A legsúlyosabb károkat Sulphur települése szenvedte el, ahol a belváros nagy részét letarolta a szél. Egy halálos áldozatot egy helyi bár romjai között találtak.

Kevin Stitt, kormányzó a helyszínen “hihetetlen pusztításként” írta le a látványt, és arról is beszámolt, hogy csak a településen harminc ember sérült meg, az állam teljes területén pedig mintegy száz embert kellett sérülések miatt ellátni, amelyeket a visszahulló törmelékek, vagy összedőlő épületek okoztak.

Holdenville városban két ember vesztette életét a forgószél miatt, ami ott tucatnyi házat döntött romba, míg a negyedik halálos áldozatot egy autópálya közelében érte szerencsétlenség, hogy pontosan miként, azt egyelőre nem közölték.

A tornádók mellett a viharral járó heves esők további károkat okoztak, és mintegy húszezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. Oklahomán kívül, ahol több tucat helyen alakult ki tornádó, Texas, Kansas, Missouri, Arkansas államokon is heves esőkkel vonult át a viharzóna szombaton és vasárnap.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tornádó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tornádó ért földet Szombathely mellett

Rég látott hevességű szupercella érkezett az osztrák határt átlépve Vas vármegye székhelyére. A forgó zivatarfelhőből 18 óra 56 perckor tornádó ért földet…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük