Ilyen textilhulladék-gyűjtő konténerekbe dobhatjuk ezentúl a kiszolgált ruhákat

textilhulladék

Új textilhulladék-gyűjtő konténerek


Három év alatt négyezer-ötszáz textilhulladék-gyűjtő konténert telepít országszerte a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., így megnégyszereződik a jelenlegi egységek száma.

Az új típusú konténereket Magyarországon gyártják, nem lehet feltörni őket, és egyenként körülbelül kétszázötven kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.


MTI/Lakatos Péter

A textilhulladék nagyon káros a környezetre

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül huszonhat kilogramm textíliát vásárol, és tizenegy kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek nyolcvanhét százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak egy százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.


MTI/Lakatos Péter

Magyarországon mintegy ezerötszáz textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig hatezerre nő. Minden kétezer lakosúnál nagyobb településen lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak. A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak.


MTI/Lakatos Péter

Az első ilyen hulladéklerakók már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon.

Forrás: MTI, a címlapkép mesterséges intelligenciával készült, forrás: Pixabay, képek: MTI/Lakatos Péter

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új hulladékudvarok épülnek

Esztergomban átadták a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol negyvenféle hulladékot lehet leadni ingyenesen, a hét hat napján…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük