Pokoli megpróbáltatással kezdődik az apácalúd élete | videó

Pokoli megpróbáltatással kezdődik az apácalúd élete


Ősztől tavaszig a vadludak sokasága is lázban tartja a madárbarátokat. Nemcsak azért, mert Magyarországon jelentős vadlúd-gyülekezőhelyeket találunk, hanem mert gyakorlatilag minden ritka lúdfaj előfordult már Magyarországon ebben az időszakban. E ritkaságok között számos rendkívül szép, és érdekes faj akad, mint amilyen a roppant elegáns és dekoratív apácalúd.

Az apácalúd (Branta leucopsis) a tundrai területek költő faja, és jellemzően a tengerparti területeken vonul illetve telel, ennek megfelelően nálunk a ritka ludak közé tartozik. Jóval ritkább a vörösnyakú lúdnál is. A nagyobb gyülekezőhelyeken ugyan évről évre látni, de rendszerint csak 1-1 példányt.

Nézzétek milyen rettentő távolságból jönnek ide! (Forrás)


apácalúd elterjedése térkép

Nemcsak irdatlan messzeségből érkezik hozzánk, és ez önmagában is szép teljesítmény, de ahol él, a sarkvidék és a tundra is kemény életet diktál.

Az apácalúd ráadásul gyakran foglal fészekhelyet magas szirtek tetején, mivel ott tudhatja leginkább biztonságban a tojásait; olyan magasságban, ahová például sarki róka el nem ér.

Ennek viszont sokszor nagy ára van. A madárvilág egyik legdöbbenetesebb mozzanata, amikor a kis apácaludaknak le kell jutni a sziklafalakról. Nem túlzás azt állítani, hogy sok apácalúd fióka az életét eleve a Taigetoszban kezdi. Nincs más választása. Le kell ugrania, ha életben akar maradni.

De olyan helyekről ugrálnak le ezek a kislibák – épp életben maradásuk érdekében –, ahonnan elvileg halálos az ugrás.


Forrás

Számos hasonló felvételt megnéztem már, de mindig borzongással figyelem, hogy ezek a látszatra oly törékeny kicsi lények mit ki nem bírnak. S milyen ügyesen lavíroznak voltaképp szárnyak nélkül a szinte reménytelen helyzetben.

És mintha volna ezekben a jelenetekben üzenet számunkra is. Vajon nem ugyanez történik minden faj minden egyedével, csak épp más és más formában? Vajon nem úgy van a világ kitalálva, hogy előbb-utóbb minden faj minden egyede rákényszerül legalább egy halálugrásra?


Apácalúd portré | Forrás

Darwinista szemszögből nézve, ez egy rettenetes selejtező már a legelején. Szegény kisliba, épp csak felszárad kikelés után, s már csak percek választják el élete legnagyobb megpróbáltatásától. Az embert nyugtalansággal tölti el – mert képtelen elvonatkoztatni az emberi etika és együttérzés követelményeitől –, hogy mennyi múlhat a szerencsén is!

Nem érezzük ezt igazságosnak. Emberi léptékkel mérve nyilván nem is igazságos, de a nagy számok törvényei alapján ez egy működő rendszer lehet; a nagy számok törvénye alapján nem minden esetben, de leginkább azok a kislibák élik túl az első kört, akik szárnyak nélkül is jól lavíroznak a levegőben, akik hamar stabilizálják magukat, akik képesek életük első percétől fogva koordinálni, ami velük a levegőben történik.

Az eredmény? Egy rendkívül szívós lúdfaj.

Emberként akár haragudhatnék is a szülőkre. Miért nem viszik le a kicsiket csőrben? Megtehetnék simán. Milyen kegyetlen szülők ezek? – Aztán arra gondolok: ezek a felnőtt apácaludak valaha épp ilyen magatehetetlenül zuhanó kislibák voltak.

Fogadjátok szeretettel az alábbi, francia videót! Írjátok meg, mit éreztek, mit gondoltok erről?


Osszátok meg másokkal is! Köszönöm!

Borítókép: Wikipédia commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hamarosan gólyák szelhetik London egét

  2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

  Épülhet a hortobágyi madárszínház

  Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  4 hozzászólás

  1. Imádom őket és minden kislibáért szorítok.
   Megérdemlik, hogy szép életüm legyen. 🐣❤

  2. Ezt a filmet láttam már- lehet, hogy a Te régi oldaladon?
   El sem tudom képzelni, hogyan élték túl a fiókák a szabadesést. Úgy pattogtak le az ütközésnél mint egy gumilabda , úgy tűnik csontjuk sem törött, vajon hogy lehet ez? levegő van a begyükben mert ételt nem kapnak?
   Ugranak azok a pici lények a biztos halálba, ezt ember nem élné túl. Levegőt sem vettem amíg le nem értek . A legcukibb a harmadik volt aki amikor feltámadt mintha azt mondta volna a többieknek várjatok meg:-))

   1. A régi weboldalon láthattuk már a videót. Számomra sokkoló volt. Még gyűjtöm a lelkierőt, hogy megnézzem itt újra. 🙁

   2. Felidéződtek bennem a Pingvinek vándorlása c. film felejtehetelen képei. Ott a szülőknek kellett hasonlóan nehéz próbát kiállniuk a fiókákért. De azok legalább felnőttek voltak! Itt ezeknek a védtelen apróságoknak kell kiállniuk önmagukért! Félelmetes, szívszorító, felemelő film!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük