Ne hezitálj, fedezd fel az okapit! | egyperces novella

Ne hezitálj, fedezd fel az okapit!


A Villa átépítése során, amint az ódon épületek esetében gyakorta megesik, néhány titokzatos irat is előkerült, elsősorban a padlásról. A legérdekesebb viszont a pincében aludta Csipkerózsika-álmát egy Erős Arnold nevezetű úr véletlenül hátrahagyott utazótáskájában. A táskát a villa személyzete hosszú évekig lelkiismeretesen őrizte, ám Arnold úr – legjobb tudomásunk szerint – nem tért vissza többé.

Az igen míves bivalybőr táska végül a pincébe került, és sok egyéb mellett egy rövid lejegyzést is megőrzött nekünk a Villa egy napjáról. Eszerint 1898. március 17-én a hely jól ismert törzsvendége, Rudolf Portestein a megszokottnál is többet panaszkodott arra, hogy nem talál magának semmi, a köz számára is hasznos foglalatosságot. A szomszéd asztalnál egy addig nem látott, keménykalapos, monoklis, szemlátomást igen megfontolt polgár ült, aki bizonyos idő után megszólította a grófot, s Erős Arnold lejegyzése szerint azt mondta:

– Kedves uram, ne haragudjon, hogy ismeretlenül megszólítom, de engedjen meg egy tanácsot. Ne tépelődjön, ne búsuljon, menjen inkább, és fedezze fel az okapit!

Mi az okapi? Az okapi egy zsiráfféle. De nem a jól ismert zsiráf erősebben kockás vagy halványsárga változata, hanem egy olyan állat, amely voltaképp alig emlékeztet a zsiráfra. Okapinak a Kongó környéki bennszülöttek mondják, amikor épp nevén nevezik, s nem erdei zsiráfként írják körül. Az okapi ugyanis nem a szavannán él, hanem az esőerdők mélyén, ezért fordulhatott elő, hogy csak 1954-ben fedezték fel.

Épp ez az, amin el kell gondolkodnunk.

A fenti beszélgetést 1898 tavaszán jegyezte le gyorsírással a Villa télikertjében Erős Arnold, a Pesti Kurír tárcaírója. Tehát ötvenhat évvel az okapi felfedezése előtt. Amikor a szóban forgó ember semmit sem tudhatott az „erdei zsiráfról”. Nyilvánvaló: csakis arra utalhatott, hogy a rendkívül bizonytalan gróf helyesebben járna el, ha sopánkodás helyett nekivágna a nagyvilágnak, és kortársaihoz hasonlóan ő is jelentős felfedezéseket tenne. Rudolf gróf kéretlen tanácsadója mondhatta volna azt is: „Menjen, és fedezze fel Amerikát.” Amit persze már réges-rég felfedeztek. Az is ugyanazt jelentette volna. Ám Erős Arnold feljegyzéséből jól tudjuk, nem Amerikát mondott, hanem okapit. Erre pedig nekünk kell azt mondanunk: az a keménykalapos férfi tudott valamit!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több villanovella

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több novella

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük