Gázlelőhely miatt van készültség egy romániai településen

gázlelőhely

Gázlelőhely miatt van készültség egy romániai településen


Egy hete kutat fúratott a kertjébe egy férfi, aki a Dolj megyei Bazdanán él, abban azonban víz helyett tűz jelent meg. A férfi már két éve gázszivárgásról tett bejelentést a hatóságoknál, amelyek viszont akkor nem intézkedtek. Most viszont a kútban egy hétig égett a tűz, és annyira megnőtt a metánkoncentráció, hogy a telken található házban felrobbant egy kályha. A férfit súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba, és készültséget rendeltek el a metánkoncentráció rohamos növekedése miatt.

A területet lezárták és állandó megfigyelés alatt tartják, valamint folyamatosan végeznek méréseket is, melyek eredményeit eljuttatják az ásványi erőforrások ügynökségéhez. Vasárnap a kút közelében az egy nappal korábbi érték háromszorosa, hetvennégy százalék volt a metángáz-koncentrációja, a ház pincéjében és egy melléképületben pedig öt és fél százalék.

A Caloparhoz tartozó olténiai település már régóta gázlelőhelyként ismert, és az elmúlt években több kútfúrást is gázszivárgás kísért. Legutóbb 2022-ben történt hasonló eset, a napokig égő tüzet állandóan felügyelték a hatóságok, majd elrendelték a kút betemetését.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplah

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gáz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük