Megnyitott a berettyóújfalui gázmező első kútja

berettyóújfalui gázmező

Megnyitott a berettyóújfalui gázmező első kútja


Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. Az első kutat hétfőn helyezték üzembe. A belföldi források fokozott hasznosításával Magyarország energiaszuverenitását szeretnék erősíteni.

Az első Berettyó kút a Konyár Ny-7, mélysége 2625 méter. A lelőhelyen további három lefúrt kút kiképzése és tesztelése, valamint egy újabb lemélyítése várható az idén.

Az energiavállalat egy másik projektjében tavaly február óta zajlik a kitermelés. A békési Sarkad városnál található Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak, azokból mostanáig 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) hoztak felszínre. A két lelőhelyen a már meglévőkkel együtt összesen akár tíz kút is létesülhet 2024 végéig.

A hazai gázfelhasználás

az energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről nagymértékben, 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. A földgázfogyasztást tovább mérsékelheti például a házak energiahatékonyságának javítása vagy a földhő hasznosításának fokozása. A földgáz ugyanakkor az Energiaügyi Minisztérium álláspontja szerint az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként tartósan fontos szerepet tölt be a zöld átállásban.

Eközben az MVM nemzetközi szinten is bővíti a tevékenységét a földgázkitermelésben. A cég nemrég öt százalékos részesedést vásárolt a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjében, az azerbajdzsáni Shah Denizben.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük