Készülnek a húsvétra a juhászok

bárányhús

Megugrott a kereslet a bárányhús iránt


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetség (MJKSz), valamint a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet (JKÁSz) közös piaci körképet készített a a juh- és a bárányhúsról.

Olaszország a fő piac

Az összegzés szerint Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel: húsvétvasárnap március 31-én lesz, míg a Ramadán március 10-től április 8-ig tart. A legtöbb könnyű bárány az idén is Olaszországba kerül, ahol a katolikus hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt kedvelt étel a bárány húsvétkor. A ramadán pedig tovább növeli a keresletet Olaszországon kívül Franciaországból és Németországból, Belgiumból és Hollandiából is.

A hazai juhtenyésztés szempontjából pozitív változás az exportpiacok diverzifikálása. A hagyományos olasz piac mellett sikerült új exportkapcsolatokra szert tenni az elmúlt években, így csökkent az ágazat kiszolgáltatottsága. Míg az olasz piacra továbbra is döntő hányadban a kissúlyú bárányok kerülnek, tizenkét-tizenhat kilogrammos vágottsúlyú kategóriában, a nagy súlyú bárányok (tizenhat-tizennyolc kilogramm) egyre nagyobb hányada kerül Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Ausztriába és Hollandiába, de jelentős a közel-keleti piac érdeklődése is.

A változásoknak köszönhetően az olasz piac szinte egész évben állandóan igényli a bárányokat, megszűnt a szezonalitás, vagyis nem csak a három nagy ünnep (húsvét, ferragosto, karácsony) környékén nagy a forgalom.

Míg a bárányexport folyamatosan erősödik, a hazai bárányhús fogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van. A múlt év első felében ráadásul az egyébként is alacsony bázishoz képest 25 százalékkal csökkent a forgalom. A hazai juhhúsfogyasztás éves szinten egy főre vetítve alig éri el a kétszáz grammot, messze elmaradva az uniós átlagtól.

Az összegzés kiemeli, hogy a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában (KAP) új támogatási formák is megjelennek, amelyek a korábbiaknál több címen nyújtanak segítséget a gyepre alapozott, extenzív állattartás számára.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több hús

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Allergia elleni húst fejlesztettek

A cég elmondása szerint a készítmények csökkentik a parlagfű-allergiától szenvedők tüneteit. A kecskéket parlagfűvel illetve parlagfűmentes takarmánnyal…Tovább

9 hozzászólás

 1. No, azt a hazai 200 grammot én igyekszem túlteljesíteni, mégpedig birkapörkölt formájában. Nagyon szeretem. 😋 (A bográcsban főtt az igazi! ☝🙂)

  1. Author

   Nahát, nem sok embert ismerek, aki szereti a birkahúst, talán te vagy a második. 😀 Húsvétra is azt készítesz?

   1. Még nem tudom, de ha kapok a piacon szép pörköltnek valót – az a jó, ha csontos hús is van benne! -, akkor elképzelhető. Igaz, nem bográcsban szabadtűzön, hanem öntöttvas lábosban villanytűzhelyen. 🙂

    Egy alföldi kis faluban nőttem fel, és arrafelé a nagyobb családi ünnepek – esküvő, keresztelő, ballagás, sőt, osztálytalálkozó – nem képzelhetők el birkapörkölt nélkül még mostanában sem, azt hiszem.

    1. Author

     🙂 🙂 Nem is tudtam, hogy az Alföldön ilyen népszerű a birka.

     1. Igen, népszerű ma is. Egy hozzáértéssel elkészített birkapörkölt simán összetéveszthető egy jó marhapörivel. A titok a türelem és az alaposság, ugyanis a faggyú maradéktalan eltávolítása a siker titka, de az egyéb vadhúsoknál is megvannak a különböző praktikák az élvezet éerdékében.

 2. Én nagyon kilógok a sorból.
  Megszakad a szívem a kis bárányokért (is). 😔

  1. Author

   Én is végig erre gondoltam, amíg írtam a cikket..:-(

 3. Isztambulban kóstoltam bárányhúst-igen ízletesen készítették. Még sosem főztem bárányhúsból semmit, nem is vásároltam- igaz a boltokban valóban nincs ott a polcon, azoknak akik kedvelik.
  Van egy jellegzetes szaga és íze a bárányhúsnak, emiatt sosem venném meg, ugyanígy vagyok a pulykával is- valahogy képtelen vagyok abból főzni.
  Bárány, birka, nyúl, bármilyen vadhús, szóval nem.

  1. Author

   Nekem sosem volt még szerencsém bárányhúshoz, a juhtúrót viszont szeretem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük