Mennyi szén-dioxidot spórolunk a vonatozással?

széndioxidot vonatozással

Mennyi szén-dioxidot spórolunk a vonatozással?


A MÁV-START Zrt. 2021. február 17-én indította el széndioxid-számlálóját azzal a céllal, hogy tudatosítsa, mennyivel csökkenthetjük a légkörbe kerülő károsanyag mennyiségét, ha vonatra szállunk ahelyett, hogy autóba ülnénk. Ezt a számot a vonatjegyeken láthatjuk.

De azt is megtudhatjuk, összesen mennyi szén-dioxid-kibocsátást előztek meg azok, akik a számláló hároméves működése alatt vonatra szálltak: mintegy 2,6 millió tonnányit, ami nagyjából egy kétszázezres város éves kibocsátásával egyenlő.

Ha pedig a vonatozás után biciklire szállunk, elmondhatjuk, hogy különösen legkörnyezetbarát módon utaztunk, ezért a vonatokon folyamatosan nő a kerékpárszállító kapacitás. A tendenciák pozitívak, 2023-ban csaknem 1,35 millióan szállították a biciklijüket vonattal, húsz százalékkal többen az egy évvel korábbinál.

Csökkent a buszok kibocsátása

Mint a cégtől megtudjuk, nemcsak a vonattal, de a busszal is megtakaríthatunk némi kibocsátást: a Volánbusz járműállományának szén-dioxid-kibocsátása 2023-ban csaknem hétezer tonnával mérséklődött az előző évihez képest. A csökkenés jelentős része az elektromos buszok forgalomba állításának köszönhető.

Ráadásul egyre több buszjáratán lehet kerékpárokat is szállítani, elsősorban az olyan népszerű turisztikai célpontoknál, ahová nincs vagy csak korlátozottan jár vonat.

A MÁV-Volán csoport 2050-re szeretne klímasemlegessé válni, ehhez pedig fontos mérföldkövet jelent az elektronikus jegyértékesítő rendszer, amelynek több mint kétmillió regisztrált felhasználója van. Tavaly a jegyek és bérletek harmincnyolc százalékát az ELVIRA rendszeren vagy a MÁV-alkalmazásban vásárolták meg – áll a közleményben.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több kibocsátás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Van jogosítványom több mint 30 éve, de még egy métert nem vezettem:-) Szeretem az új vonatokat, ha tehetem azzal megyek, itt a lakóhelyem közelében pedig néha busszal. Amúgy meg 10-15 km.-n belül gyalogosan. Voltam a múlt héten Budapesten, szörnyű a sok autó meg a kosz mindenütt, különösen a déli pu. környékén.

  2. Buszon kerékpárt? Ez új nekem, de szuper lenne sok ilyen járat. A vonatokon már tényleg megoldott, ha nincs külön erre kocsi, több vonalon akkor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük