Új megállapodás született az ipari szennyezésről

ipari szennyezés

Célkeresztben az ipari szennyezés


Az Európai Parlament új megállapodást fogadott el az ipari kibocsátásokról. Az új szabályok szerint az egyes ágazatokban kötelező meghatározni az elérhető legszigorúbb kibocsátási szinteket. Kötelezővé válnak emellett a vízfogyasztásra vonatkozó környezetvédelmi teljesítménycélok. Az irányelv mostantól a nyersanyag-kitermelő és az akkumulátorokat gyártó nagy létesítményekre is kiterjed.

Az irányelv a mezőgazdaságban

A rendelet a háromszázötvennél több állatot számláló sertéstelepekre is vonatkozik, kivéve azokat, amelyek jelentős ideig szabadtéren tartják az állatokat. Érinti emellett a több mint háromszáz tojótyúkot vagy 280 darab brojlercsirkét tartó gazdaságokra vonatkozik. A sertést és baromfit egyaránt tartó gazdaságok esetében a határérték 380 egység lesz.

A Bizottság 2026 végén fogja értékelni, hogy szükség van-e további intézkedésekre az állattenyésztésben, például a szarvasmarha-tenyésztésből származó kibocsátások csökkentésére. Szintén mérlegelik, hogy ki kell-e egészíteni a rendelet az EU-n kívüli termelőkre vonatkozó, uniós szabályokhoz hasonló követelményekkel.

Megnézhetjük, kik a legnagyobb szennyezők

Az Európai Parlament azt is megszavazta, hogy az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás uniós ipari kibocsátási portállá alakuljon át, ahol a polgárok hozzáférhetnek az összes uniós engedélyre és helyi szennyező tevékenységre vonatkozó adathoz.

Az előírásoknak nem megfelelő vállalatok a legsúlyosabb jogsértések esetén az üzemeltető éves uniós forgalmának legalább három százalékát kitevő büntetésre számíthatnak. A jogszabályt az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A rendelet az EU hivatalos közlönyében kihirdetése után húsz nappal lép hatályba. A tagállamoknak ezután huszonkét hónapjuk lesz arra, hogy megfeleljenek az irányelvnek.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Európai Unió

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük