Döntött a bíróság a szoborrongáló klímaaktivisták ügyében

klímaaktivisták


Döntött a bíróság a szoborrongáló klímaaktivisták ügyében


A Vatikáni Bíróság kedden másodfokon elutasította a két vádlott fellebbezését, akik 2022-ben odaragasztották magukat a vatikáni múzeumban található Laokoón-szoborhoz. A pápai állam területén elkövetett bűncselekményekben döntő bírói testület megerősítette a tavaly június 9-i határozatát, amely kilenc hónap börtönt és több mint 28 ezer euró (körülbelül tizenegymillió forint) bírság megfizetését írta elő, valamint a perköltségek megtérítését.

A 26 éves és 61 éves aktivista, az Utolsó nemzedék nevű csoport tagjai 2022. augusztusában figyelemfelkeltő akciót hajtottak végre a Vatikáni Múzeum egyik belső udvarában kiállított Laokoón-szoborcsoportnál: a Kr. e. 1. századra datált márványszobor talapzatához ragasztották magukat.


Mint a tavaly tavasszal kezdődött tárgyaláson elmondták, azért a Vatikáni Múzeumra esett a választásuk, mert széles nemzetközi visszhangot akartak elérni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lehető legkevesebb kárt okozó, könnyen eltávolítható ragasztót használták akciójukhoz. A szobrot azonban így is egy hétbe telt megtisztítaniuk a vatikáni restaurátoroknak.

A joggyakorlat szerint, mivel olasz állampolgárokról van szó, a Vatikáni Bíróságtól kiszabott büntetés felfüggesztettnek számít. Ha tehát nem követnek el más bűncselekményt a pápai állam területén, kevés a valószínűsége, hogy a vatikáni fogdába kerüljenek.

Az Utolsó nemzedék neve a gyakori tiltakozó akciók miatt vált ismertté. Utoljára március 4-én a firenzei Uffizi-képtárban Botticelli A tavasz című 1480-as festményének üvegére ragasztottak papírcetliket a térséget sújtó árvízkárok véleményük szerint elmaradt kártalanítását sürgetve.

Forrás: MTI, kép: Wilfredor/Wikipédia, C.C.1.0

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több aktivista

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Pedig megérdemeltek volna jópár év letöltendőt!
    Nem is tudtam, hogy a Laokkoon szoborcsoport a Vatikánban van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük