Aludnál egy katedrális titkos könyvtárában?

szent pál-székesegyház

Egy éjszakára megnyílik a londoni Szent Pál-székesegyház könyvtára


Két utazónak hamarosan nagyon különleges élményben lehet része, ugyanis egy éjszakára megnyílnak előttük a londoni Szent Pál-székesegyház könyvtárának kapui. Az exkluzív szállást az Airbnb-n március 12-től, azaz holnaptól lehet lefoglalni március 15-re, legfeljebb két fő részére. Az ára pedig hihetelenül baráti, ugyanis mindössze hét fontba (körülbelül 3240 forintba kerül).


Az 1709-ben elkészült könyvtár Sir Christopher Wren építész keze munkáját dicséri. Ő kapta azt a feladatot, hogy több más templommal együtt újjáépítse a katedrálist a nagy, 1666-os londoni tűzvész után. A délnyugati torony mögött rejtőző könyvtárat eredetileg csak a papság és a személyzet használhatta, manapság pedig a régi könyvek védelmében zárják le a publikum előtt. A kutatók azonban kérhetnek bebocsátást.


Néhány éve teljeskörűen felújították és restaurálták, de a munkálatok semmit nem változtattak a régi könyvek jellegzetes vanília- és bőrillatán. A polcok egészen varázslatos látványt nyújtanak, amikor a napfény megcsillan az aranyozott könyvgerinceken.


A könyvtár gyűjteménye a teológiára, az egyháztörténetre és a patrisztikára (a korai kereszténység tanulmányozására) összpontosít, és ezek között a régi művek között böngészhetnek a vendégek, miután körbevezették őket az épületben. Ugyanakkor néhány megjelenés előtt álló alkotásba is bepillanthatnak a populáris irodalmi kínálatból: az ifjúsági szerző Holly Jackson The Reappearance of Rachel Price (Rachel Price újra felbukkan), a bűnügyi történeteiről ismert John Grisham Camino Ghosts (Caminói szellemek) és Kevin Kwan szingapúri születésű amerikai író Lies and Weddings (Hazugságok és esküvők) című könyvét lapozhatják fel, akinek szatirikus regényei az ázsiai életet mutatják be, és az egyikből film is készült Kőgazdag ázsiaiak címmel.

A könyvtári élményhez vacsora és reggeli is tartozik egy közeli étteremben, és nem maradhat ki a kupola bejárása sem. Maga az ikonikus katedrális is megér egy látogatást, ahol többek között Winston Churchill temetését valamint Diana és Károly herceg esküvőjét tartották.

(Forrás: Smithsonian, képek: Airbnb)

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több könyvtár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újra nő a könyvtárak népszerűsége

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete közzétette 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely megmutatja a hazai könyvtári rendszer…Tovább

6 hozzászólás

  1. Azt hiszem, ha én ide bejuthatnék, nem sokat aludnék. 😉🙂

  2. Olyan lehet ott aludni mint egy reinkarnációs utazás:-) Szívesen kipróbálnám. John Grishamtől a “The rainmaker” c. könyvét olvastam először angolul, amikor nyelvvizsgára készültem. Valaki kidobta a könyvet s nekem adta aki megtalálta. Először egy kukkot nem értettem, de aztán egy idő után a szövegkörnyezetből előbújt a történet. Mennyi régi sztori lehet ebben a könyvtárban.

    1. Author

      Ilyen nyelvtanulós időszakom nekem is volt, én a könyvtárból vettem ki mindenféléket angolul, Poe-t, E. E. Cummingsot..nem sokat értettem akkor belőlük, de a hangulat mindig nagyon erősen átjött. Talán néha még erősebben is, mintha értettem volna a szavakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük