Hol töltik a téli éjszakákat a kerti madarak?

madarak télen

Hol alszanak télen a kerti madarak?


A Gloucestershire-i Egyetem kutatói néhány Nagy-Britanniában is elterjedt kerti madár éjszakai titkait igyekeztek feltárni, amelyek, mint mondják, az állatvilág nagy rejtélyei közé tartoznak. Miután a madaraknak akár tizenhat órán át élelem nélkül kell túlélniük a sötétséget és hideget, kulcsfontosságú, hogy jó hálóhelyet találjanak. Arról már korábban írtunk, hogy hogyan alszanak, most pedig a brit tudósoknak hála az is kiderült, hogy hol.

A kutatók nagyon magas frekvenciájú (VHF) rádiókövetés segítégével igyekeztek kideríteni, hol húzódnak meg a madarak, jelesül a vörösbegy, a fekete rigó, a széncinege és az erdei szürkebegy esténként.

A vizsgálat egyrészt azt találta, amit talán sejthettünk: a madarak egyike sem repült nagy távolságokat, hanem igyekezett ott maradni, ahol a nappalt is töltötte. Olyasmire is fényt derült azonban, amit eddig nem biztos, hogy tudtunk. Az egyes fajok közötti különbségek leginkább abban mutatkoztak meg, hogy milyen magasan és milyen növényzetben éjszakáztak szívesen.

Ízlések és pofonok

A vörösbegy az előző éjszakai hálóhelyétől általában nem repült nyolc méternél távolabb, míg a feketerigó, a cinege és a szürkebegy akár húsz méterrel is messzebb talált ideális pihenőt. Míg a feketerigó és a széncinege hat méternél magasabban fekvő ágakat keresett, a vörös- és a szürkebegy négy méteres magasságig érezte magát komfortosan.

A vörösbegyek emellett a babérbokrokat részesítették előnyben, a feketerigó viszont a változatosságot kedveli: az egyes éjszakákat különböző fákon töltötte, megfordult például platánon, bambuszon, szederbokorban, babéron és fenyőn is.

A szürkebegyek szerették a borostyánnal borított fatörzseket, de nem vetették meg a szedret, a galagonyát és a többi különféle kerti cserjét sem. A cinkék a bükkfákra és a platánokra esküdtek, de alkalmanként a babéron is megvetették a lábukat.

A Brit Ökológiai Társaság által finanszírozott vizsgálat eredményeit felhasználják majd az erdőterületek kezelésének támogatására a különböző fajok védelméhez. A tanulmány azután az országos felmérés után készült, amely szerint 1970 óta harminchét százalékkal csökkent az erdei madarak száma.

Forrás: BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Úgy tűnik , hogy a borostyánt és a babért nem csak a lepkék kedvelik, ebben szerepet játszik, hogy örökzöldek, vagy esetleg más is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük