Hatalmas napkitörés érte el a Földet a Nap túloldaláról

Parker napszonda

Hatalmas napkitörés érte el a Földet a Nap túloldaláról


Hatalmas napkitörést detektáltak március 12-én, amely a Nap Földdel átellenes oldaláról lépett ki, mégis elérte a bolygónkat. Jelenleg úgy vélik a kutatók, hogy a kitörés egy AR3234 jelű, korábban aktív régióból érkezhetett.

A napkitörés, más néven koronaanyag-kidobódás szokatlanul gyorsan, másodpercenkénti 2127 kilométeres sebességgel haladt, így R-típusú (az angol rare, azaz ritka szóból) besorolást kapott.

A kitörés valószínűleg telibe találta a NASA Parker napszondáját is, amely legutóbb március 17-én, tizenötödjére közelítette meg a csillagot, 8,5 millió kilométerre elhaladva. Az űreszköztől utoljára március 13-án érkeztek adatok, most pedig a következő letöltésre várnak.A kitörés úgynevezett halo típusú koronaanyag-kidobódás volt, amikor az anyag halo, vagyis gyűrű alakban, látszólag egyenletesen távolodik el a Naptól.

Az ilyen kitörések függenek a megfigyelő pozíciójától is, és akkor láthatók a legjobban, amikor a napkitörés vagy pontosan a Föld felé, vagy, ahogy ebben az esetben is, pontosan az ellenkező irányba történik.

A hatást a Földön is érezni lehetett: a napkitörések nagy sebességgel terjednek az űrben, és az így keletkező lökéshullám az útjába eső részecskéket is elképesztő sebességre gyorsítja.

Ezek a Napból származó, nagy energiájú részecskék a Naptól a Földig tartó körülbelül 150 millió kilométeres utat mintegy 30 perc alatt teszik meg.

Forrás: MTI, képek: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több cenweb

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Teljes pompában a miskolci fényvillamos

  Idén is kitett magáért a Miskolc Városi Közlekedési Zrt., és kívül-belül megújult Miskolci Adventi Villamost álmodott meg. Ebben az évben tizenkettedik alkalommal…Tovább

   

  2 hozzászólás

  1. Vajon ezek a szokatlanul erős napkitörések milyen hatással vannak a bolygónkon élőkre, mert abban biztos vagyok, hogy volt és van hatása.

  2. Volt az utóbbi hetekben felénk irányuló is , nem is kevés, nem véletlen, hogy elég sokszor lehetett látni hazánkból is az északi fényt.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük