Divatbemutatót tartottak az Atacama-sivatag ruhatemetőjében

atacama-sivatag

Divatbemutatót tartottak az Atacama-sivatag ruhatemetőjében


A chilei Atacama-sivatag a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely földöntúli szépségéről híres és arról, hogy kiváló helyszín a valóban nem evilági birodalmak kutatására, a csillagnézésre. Található itt egy kiterjedt rádiótávcső-rendszerből álló obszervatórium is, de van itt még valami, amire már kevésbé büszke az ország. Egy akkora használtruha-lerakó, amely még az űrből, a műholdfelvételeken is látszik.

Évente körülbelül 60 ezer tonna használt ruha érkezik Chilébe az Egyesült Államokból, Kínából, Dél-Koreából és Nagy-Britanniából. A dél-amerikai ország a világ a harmadik legnagyobb használtruha-importőre. A ruhák egy részét továbbértékesítik, de évente legalább 39 ezer tonnát dobnak ki az Atacama-sivatagba illegálisan. Egy részét elégetik, egy részét eltemetik.


A Desierto Vestido, azaz Sivatagi ruha nevű szervezet azért alakult, hogy felhívja a figyelmet a erre a környezetpusztításra, áprilisban pedig divatbemutatót rendezett a Fashion Revolution Brazil divataktivista mozgalommal és az Artplan brazil reklámügynökséggel. A rendezvény nemcsak felhívja a figyelmet a gyors divat, vagyis fast fashion káros mivoltára, de egyben azt is bemutatja, hogy a hulladékban rengeteg a még használható anyag.


A kollekciót Maya Ramos, Sao Pauló-i képzőművész-stylist tervezte, és nyolc chilei modell mutatta be a 2024-es “Atacama divathéten“, áprilisban. 2025-re szintén terveznek egy hasonló eseményt.

A 32 éves Ramos Ángela Astudillót, a Desierto Vestido egyik alapítóját és más önkénteseket bízott meg azzal, hogy gyűjtsenek olyan ruhadarabokat a szemétlerakókról, amelyek illeszkednek a négy elem – föld, tűz, levegő és víz – témájához. Később maga is az Atacama-sivatagba utazott, hogy összeállítsa a ruhákat a bemutatóhoz, és 24 órát töltött azzal, hogy megvarrja őket.


Az egyes ruhák a különböző típusú szennyezéseket és környezeti hatást szimbolizálják. Egy drapp-szürke ing a ruhagyártás okozta környezetszennyezést testesíti meg. A kidobott textilhulladékokként egymásra rétegezett farmerdarabok a sivatagi porral borított ruhakupacokat szimbolizálják, egy öv egy farmermellényen pedig ara utal, hogy ez a környezetszennyezés milyen korlátokat szab a környékbeliek életének.

Forrás: Guardian, címlapkép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több ruha

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Pradában repülnek a Holdra a NASA űrhajósai

Stílusos űrruhában repülhetnek a NASA 2025-ös holdmissziójának asztronautái, ugyanis a Prada olasz divatház is részt vesz a gardróbjuk tervezésében az Axiom Space magánvállalkozással együtt. …Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük