Tornádószezon Amerikában | Csak egyszer volt ennél viharosabb az április

tornádószezon amerikában

Tornádószezon Amerikában


Idén áprilisban az Egyesült Államok középső térségében mintegy 300 tornádót regisztráltak, ami minden idők második legviharosabb áprilisává tette az ideit a 2011-es után.

Tennessee államban több helyen csapott le tornádó, Nashville közelében egy ember vesztette életét, amikor forgószél egész családi házakat mozdított el a talapzatukról. Knoxville közelében egy fiatal nő vált a vihar halálos áldozatává. A szél villanyvezetékeket szakított le, fákat döntött ki és lakóépületek semmisített meg.


A felhőszakadások miatt egyes térségekben villámáradások alakultak ki, és többeket kellett a vízből kimenteni. Tornádóriasztás nyomán csütörtökön egy időre leállították Nashville nemzetközi repülőterének a forgalmát. Az állam több megyéjében csütörtökön tanítási szünetet rendeltek el.

A viharok miatt csütörtökön Georgia állam egyes részein is zárva maradtak az iskolák, illetve távoktatásra tértek át. Atlanta repülőterén késésekhez vezetett a reggeli vihar, és az észak-karolinai Charlotte repülőterén szintén voltak fennakadások.

Észak-Karolina egyes területeire már szerda éjszaka veszélyhelyzetet hirdettek, miután a szél nagy területen szakította le az elektromos vezetékeket, és fákat döntött ki, amelyek egyike egy autóra zuhant. A benne utazó két ember közül az egyik meghalt, társát kórházba kellett vinni.

Alabamában is mintegy 20 otthonban okozott károkat egy tornádó, de forgószélről érkezett jelentés az északabbra fekvő Pennsylvaniából és Nyugat-Virginiából is. Az utóbbi államban idén már a tizenegyedik tornádót regisztrálták, pedig ott általában évente csak kétszer alakul ki pusztító erejű forgószél. A csütörtök reggeli összegzés szerint a viharok által érintett déli szövetségi államok területén mintegy negyedmillió otthonban nem volt áram.


Hétfőn Oklahomában voltak tornádók, amelyekben egy ember vesztette életét, a viharok sora kedden Michigan, Ohio és Indiana államokban folytatódott, számos helyen épületek semmisültek meg. Michiganben egy csomagszállító vállalat raktárát is részben lerombolta a szélvihar, ahol 50 ember rekedt az épületben.

Texas keleti és déli részén a hét elején még a rendkívüli áradásokkal küzdöttek az ott élők. Houston környékén több száz embert kellett kimenekíteni épületekből, amelyeket elöntött San Jacinto folyó és víztározója.

Tornádók Amerikában

A világon a legtöbb tornádó az Egyesült Államokat sújtja, amelyek egyben a legerősebbek is. Nagy részük az ország középső részén, az úgynevezett tornádófolyosón alakul ki. Az elnevezést először 1952-ben használták egy kutatási projekt címeként, amelynek célja Texas, Louisiana, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Iowa és Dél-Dakota heves időjárási eseményeinek tanulmányozása volt.

Az elmúlt húsz évben azonban úgy tűnik, keletebbre tolódott a tornádófolyosó, így ma már általában nagyobb területet értenek alatta, mely az USA egész középső részét átfogja délről északi irányban Texastól Oklahomán, Kansasen, Nebraskán és Dél-Dakotán át Észak-Dakotáig, keleten Arkansastól Missourin és Iowán át Minnesotáig Wisconsinra, Illinois-ra és Indianára és Ohióra kiterjedően, nyugaton Colorado, Wyoming és Montana keleti területeiig.


Nagyjából itt található a tornádófolyosó

Évente körülbelül 1200 forgószelet dokumentálnak, de csak 1950 óta regisztrálják ezeket hivatalosan, és a tornádók észlelésével és jelentésével kapcsolatos módszerek is sokat változtak az elmúlt évtizedekben.

A tornádószezon azt az évszakot jelenti, amikor a legtöbb tornádó fordul elő, ez pedig a tavasz. A „tornádószezon” csúcsa a déli síkságon (például Texasban, Oklahomában és Kansasban) májustól június elejéig tart. A Mexikói-öböl vagyis a déli partvonal mentén (Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida) koratavasszal jellemzőbb, míg az északi síkságon és Közép-Nyugaton (Észak- és Dél-Dakota, Nebraska, Iowa, Minnesota) a tornádószezon június-júliusban ér a tetőfokára. Ugyanakkor tornádók az év bármely szakában előfordulhatnak. És bár ugyanígy bármely napszakban keletkezhet forgószél, a legtöbb tornádó délután 4 és 9 óra között fordul elő.

Forrás: MTI, NOAA, Wikipédia, Accu Weather, a címlapkép MI-vel készült, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vihar

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük