Megérkezett a geomágneses vihar

geomágneses vihar

Megérkezett a geomágneses vihar


Reggel óta arról szólnak a hírek, hogy egy gigantikus napkitörés szele éri el a Földet, és talán újra lehet majd látni a sarki fényt. Nekem ilyenkor mindig felcsillan a szemem, mert nagyon szeretném már látni, és nagyon frusztrál, hogy mindig lemaradok róla. De aztán hamar le is lombozódtam, miután láttam, hogy az esemény szombat hajnalban, virradat előtt várható.

Most viszont változott az előrejelzés, és az Időkép cikke szerint a korábban előrejelzettnél hamarabb, már pénteken, a kora esti órákban elérte a bolygónkat a geomágneses vihar.

Meg is néztem az Aurora nevű alkalmazást, amit még tavaly töltöttem le, hogy értesítést kapjak, ha akció van. És most kaptam is! 7-es erősségű Kp-indexet ír (9-es skálán), ami nagyon erősnek számít. (Ez a skála méri a geomágneses aktivitás mértékét.) És most, először az életben nem azt írja, hogy 0 százalék esélyem van megpillantani a sarki fényt, hanem azt, hogy 1 százalék. Ez máris biztató, úgyhogy ismét kémlelni fogom az eget, hátha most szerencsém lesz.

A pillanat szinte már történelmi, G4-es erősségű geomágneses viharra ugyanis, amilyennek a mostanit írják, utoljára két napfoltciklussal korábban, 2005-ben volt példa.

Forrás: Időkép, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sarki fény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Keresni kell egy jó magas pontot, ahol észak felé semmi sem zavarja a kilátást. Ha jobb lenne a lábam, mennék, de …………..

 2. Author

  Láttam, láttam! Mindenhonnan látszik, nézzétek meg!

  1. Persze, hogy kimentünk. 🙂 🙂
   Igen, és még É- keleti irányba is elnyúlik. Érdekes, de egyben aggasztó is.

   1. Author

    Szerintem gyönyörű! 🙂 Jó, hogy ti is láttátok!

 3. Én is láttam, életemben először!!!

 4. Sajnos, én nem láttam! 🙁
  Színházban voltam, és amikor hazaértem, már hiába kémleltem az eget. De a net tele volt szebbnél szebb fotókkal! 🙂

 5. Erről a hírről sajnos teljesen lemaradtam, pedig lett volna hely is idő is kémlelni az eget.

 6. Még hajnali 3-kor is látható volt, és akkor kicsit É-nyugati irányban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük