Jöhetnek a gigakamionok?

gigakamionok

Jöhetnek a gigakamionok?


Az EU módosítani készül a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló irányelvet (96/53), ami lehetővé tenné a hagyományos kamionoknál nagyobb és nehezebb gigakamionok megjelenését az európai utakon. Ez pedig sok szempontból súlyos hatásokkal járna. A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szerint a vasúti árufuvarozási szektor versenyképességének csökkenése mellett negatív társadalmi és környezeti következményei is lennének egy ilyen változtatásnak.

Extrém méretükből és tömegükből adódóan az óriáskamionok nagyobb veszélyt jelentek a közlekedésben, jobban megterhelik az úthálózatot, és komoly fenyegetést jelentenek a környezetre.

A szervezet számításai szerint a gigakamionok megjelenése az utakon évente 6,5 millió tonnával növelné a szén-dioxid-kibocsátást, hozzájárulna légszennyezéshez, akadályozva az uniós klímacélokat. Álláspontjuk szerint a javaslat aláássa az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait, hogy a vasúti áruszállítás arányát 18 százalékról 30 százalékra emeljék. Az irányelv módosítása veszélyezteti a Fenntartható és intelligens mobilitási stratégiában meghatározott célokat is, amely azzal számol, hogy a vasút teljesítményét 2030-ra 50 százalékkal növelni kell.

Az Európai Parlament március közepén tartott plenáris ülésén minimális többséggel fogadta el az irányelv felülvizsgálatának első olvasatát, a június 18-i európai közlekedési miniszteri tanácson még lehetőség van megvétózni a döntést.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a kibocsátásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Félelmetesek a kamionok a közlekedésben. Hosszú évekig Nagykanisza és a Letenye- Rédics vonalon jártunk haza és volt olyan, hogy beszorultunk két kamion közé az amúgy is igen rossz minőségű utakon. A helyzet most sem sokkal jobb. Ugyanez van Győr felé , majd az M0-ról nem is beszélve, ha valaki a keleti országrész felé menne. Tragédia lesz, ha megszavaznak egy új irányelvet- szét fogják nyomni az utakat, a légszennyezésről nem is beszélve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük