Grönlandon gyorsul, az Antarktiszon lassul a jégolvadás

Grönlandon gyorsul, az Antarktiszon lassul a jégolvadás


A grönlandi és antarktiszi jégtakarók háromszor annyi jeget veszítenek el évente az olvadás miatt, mint harminc évvel ezelőtt egy új tanulmány szerint, amely ötven különböző műholdas becslésre támaszkodott.

A két jégtakaró a világ édesvízkészletének 99 százalékát tartalmazza, és 1992 és 1996 között évente 116 milliárd tonnával csökkent, aminek kétharmada az antarktiszi jeget érintette. 2017 és 2020 között ugyanakkor az évi 410 milliárd tonnás csökkenés kétharmada már Grönlandról származott, ahol az átlagos olvadás mértéke évente húsz százalékkal nagyobb volt, mint az évtized elején, és több mint hétszer nagyobb, mint amit az 1990-es évek elején mértek éves szinten.

Grönlandon 2017 és 2020 között átlagosan évente mintegy 283 milliárd tonna jég olvadt el, míg 2012 és 2016 között még évente csak 235 milliárd tonna olvadást észleltek. 1992 óta a Föld 8,3 billió tonna jeget veszített Grönlandon és az Antarktiszon.Ez a vízmennyiség csaknem 90 centiméteres vízoszloppal tudná beborítani az egész Egyesült Államokat, vagy csaknem 15 méter magas vízoszloppal Franciaországot.

Viszont mivel a Föld óceánjai hatalmasak, a felolvadt jég 1992 óta csupán alig 21 milliméterrel emelte meg átlagosan a tengerek vízszintjét. A tanulmány azonban aláhúzta, hogy globálisan a tengerszint emelkedése felgyorsult, és a jégtakarók olvadása a tengerszint-emelkedés korábbi öt százaléka helyett ma már több mint negyedét teszi ki, ami lelassítja a tengeráramlatokat. A tengerszint emelkedésének maradék része a melegebb víz tágulásából és a gleccserek olvadásából ered.

Az Antarktisz egyes részein viszont, ahol sokkal több jég található, mint Grönlandon, lassul a jégolvadás, ez azonban főként a rövid távú időjárási viszonyoknak tulajdonítható, és hosszabb távon az Antarktiszon is az olvadás felgyorsulásának tendenciája mutatkozik.

Az Antarktisz 2017 és 2020 között évente mintegy 127 milliárd tonna jeget veszített, ami 23 százalékkal kevesebb, mint az évtized elején, de 64 százalékkal több mint az 1990-es évek elején.

Az utóbbi időben az Antarktiszon tapasztalható szélsőséges időjárás miatt madarak tízezrei adták fel a költést.

Forrás: MTI, képek: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több jég

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Újra nyitva a Rám-szakadék

  A Pilisi Parkerdő Zrt. még áprilisban zárta le a Rám-szakadékot sziklaomlás miatt. Az eltelt időt arra használták, hogy a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új,…

  1 hozzászólás

  1. Aggasztó. S a gleccserekről most nem is esett szó. 🙁

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük