Panorámaliftet kapott a Colosseum és megnyitották a felsőbb emeleteket

Colosseum

Panorámaliftet kapott a Colosseum és megnyitották a felsőbb emeleteket


A római Colosseumban koncerttel avatták fel a panorámafelvonót, amellel a látogatók akadálymentesen juthatnak fel a megnyitott felső emeletekre. A rövid koncerten a Gladiátor című film zenéjéből játszott részleteket az Orchestra Italiana del Cinema (Olasz Filmzenekar) az egykori színpad fedett részén, kisebb közönség előtt. A koncert végén a film főszereplője, Russell Crowe Ausztráliából küldött videóüzenettel gratulált a lift elindításához.A megnyitó ünnepség díszvendége Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter volt. A lift ötlete még 2018-ban született meg, amikor nagyzenekari kísérettel rendeztek jótékonysági vetítést a Gladiátorból a Colosseumban, és mostanra valósult meg szponzorok anyagi támogatásának köszönhetően.Az acélból és üvegből készült felvonószerkezet a Colosseum második és harmadik emeletét köti össze egymással. A liftet úgy tervezték meg, hogy a csaknem kétezer éves építményben ne kelljen maradandó átalakítást végezni.

A harmadik emeleten újdonság is várja a látogatókat: a travertin mészkőből emelt falakon restaurálva láthatnak a harmadik század elejéről származó feliratokat. A Colosseum egy részét 217-ben tűz pusztította el, öt évre le is zárták, és a falakat helyreállító ókori munkások vörös festékkel hagyták hátra nemcsak neveiket, hanem a munka közben felmerülő gondolataikat is.Szintén újdonságnak számít, hogy a látogatók feljuthatnak – igaz, egyelőre még csak gyalog – a Colosseum legfelső emeletére is, amelyet az amfiteátrum megnyitása utáni években Titus császár emeltetett az épület bővítéseként.

Ezzel a Colosseum magassága megközelítette az ötven métert. Az amfiteátrum homlokzati restaurálása három év után 2016-ban ért véget, a munkálatokat magánvállalatok finanszírozták. Azóta az aréna, vagyis az egykori színpad alatti részt tárták fel. A világ legnagyobb amfiteátruma 80-tól 523-ig fogadta a nézőket.

Forrás: MTI, kép: David Köhler/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több utazás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Így alakul most Európa időjárása

  A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük