Ők vágták ki a platánt Hadrianus fala mellett

Hadrianus fala

Kivágták a híres fát Hadrianus fala mellett


Egészen tavaly szeptemberig állt egy kétszáz éves fa közvetlenül Hadrianus fala mellett, mely utóbbit a császár a második században építtette a Római Birodalom Britannia tartományának északi határaként. A fal a jelenlegi Észak-Angliát szeli át az Ír-tengertől az Északi-tengerig teljes szélességében.


A fa rendkívül népszerű turistalátványosság volt a festői helyszín miatt. Az egész világon ismerték, mivel feltűnt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című, Kevin Costner, Morgan Freeman és Alan Rickman főszereplésével 1991-ben forgatott film több kulcsjelenetében, 2016-ban pedig az év angliai fájának is megválasztották.

A platánt azonban vandálok tavaly szeptemberben kivágták, egyelőre nem lehet tudni, hogy miért. A világszerte hatalmas felháborodást szító ügyben több embert, köztük egy 16 éves fiút és egy hatvanas éveiben járó férfit is őrizetbe vettek, de végül elengedték őket, és a 38 éves Daniel Graham és a 31 éves Adam Carruthers ellen emelt vádat az angol-walesi főügyészség kedden rongálás bűncselekményének gyanújával. A két vádlott május 15-én áll az észak-angliai Newcastle magisztrátusi bírósága elé.


Túra Hadrianus falánál: a farönkör elkerítették mellette a felirattal, miszerint még mindig él

Az esetet súlyosbítja, hogy a kidőlő fától megsérült az egykori római császár parancsára épült fal is.

A helyi nemzeti park szakértői reménykednek abban, hogy a kivágott platánfa csonkja idővel újból kihajthat, de hangsúlyozzák, hogy ez valószínűleg csak évek múlva derül ki.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük