Nagyszabású madárvédelmi akcióra készül Dél-Afrika

Vándoralbatrosz

Madárvédelem : Nagyszabású madárvédelmi akcióra készül Dél-Afrika


A Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek egyik tagja, a Marion-sziget egy lakatlan, vulkáni eredetű földdarab 2200 kilométerre Fokvárostól, az afrikai kontinens és az Antarktisz között. Több millió tengeri madár fészkel itt, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede.

Azonban van itt egy meglehetősen nagy probléma:

a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények között elszaporodtak, és nagy pusztítást végeztek a sziget gerinctelen élőlényei és növényei, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között is.


Videó a Marion-szigetről

Ezért most a világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a rágcsálókat, mert ha ez nem történik meg, akkor az albatrosz – 18 másik tengeri madárfajjal együtt – teljesen eltűnhet a szigetről.

Az egérlikvidálást a tervek szerint 2025 telén végzik helikopterek segítségével, melyek rágcsálóirtó csalétket szórnak ki a harmincezer hektáros sziget teljes területére.

Máshol is történt hasonló

Ez a módszer már sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket. Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon is, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.

Vándoralbatroszok tánca a Marion-szigeten

A megközelíthetetlen és nehezen járható felszínű szigeteken végzett irtási műveletek azonban nem mindig végződnek teljes sikerrel,

ahogy az az Atlanti-óceán déli részén található, Nagy-Britanniához tartozó Gough-sziget esetében is történt, ahol 2021-ben kísérelték meg a rágcsálóirtást, de az egerek mégsem tűntek el. Ugyanakkor ez mégis némileg felszabadította a madarakat a nyomás alól, akik így több fiókát fel tudtak nevelni. Ezen a tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott, Gough-szigeten készült videón látható, ahogyan az egerek megtámadnak egy fészkelő albatroszt, és megeszik a fiókáját.

Az Egérmentes Marion projekt lesz az eddigi legnagyobb, egyetlen művelet keretében végrehajtott irtási akció. A projekt a dél-afrikai kormány és a BirdLife South Africa partnerségében valósul meg.

Forrás: MTI, kép: JJ Harrison/Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tengeri madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madárvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

1 hozzászólás

  1. A St. Kilda szigetcsoport a külső-Hebridák legnyugatibb szigetei, ahol a 60-as években megszűnt az emberi tevékenység, az utolsó lakók is elköltöztek.
    A zord sziklákon háborítatlanul él egymillió madár, többnyire lundák, sirályhojszák, szulák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük