Meg tudjuk mondani, hogy ember vagy MI írta a dalt?

dalszerzés

Meg tudjuk mondani, hogy ember vagy MI írta a dalt?


A dalszerzők napja alkalmából az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kísérletet hirdetett, amelyben bárki részt vehetett online. A kösziadalt.hu oldalon október 8-ig lehetett tippelni, hogy a feltett három dal közül melyiket alkotta gép, melyiket ember, és melyik készült koprodukcióban. Az egyesület Youtube-csatornájára egyelőre csak az a két dal került fel, amelyik a legnagyobb fejtörést adta a résztvevőknek: az emberrel készült.

Mit gondolsz, melyiket írta ember, és melyik készült az ember-gép együttműködéssel?

 1. Peace of mind

2. Hard to say goodbye


Ha szavaztál, olvass tovább!


A kísérlet négy hete alatt 4303 szavazat érkezett, és a résztvevőknek mindössze 19,7 százaléka találta el mindhárom dal esetében a helyes megfejtést.

A legjobb arányban a kizárólag MI által írt zenét sikerült beazonosítaniuk az embereknek, míg azt a két dalt, amit részben vagy egészben emberek írtak, a legtöbben már nem tudták megkülönböztetni egymástól.

A Dreamscapes című dalt teljes mértékben gép írta és adta elő, ezt a tippelők mintegy háromnegyede, 72,6 százaléka eltalálta.

Az emberi szerzeményt, Kozma Kata és Zentai Márk közös, Peace of Mind című dalát viszont csak a szavazók harmada, 35,9 százaléka azonosította be helyesen.

A tévedés ugyanakkor az ember és az MI közös alkotása, a Hard to Say Goodbye című dal kapcsán jelentkezett a leginkább: a szavazók csaknem fele, 48 százaléka teljes mértékben emberi szerzőknek tulajdonította a művet, amelyet Kádár-Szabó Bence és Sebestyén Áron három MI-alapú program segítségével készített el.

Sikerült helyesen tippelned?

A kísérletben kilenc ismert dalszerző, újságíró és MI-szakértő is részt vett: Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Czutor Zoltán, Csepelyi Adrienn, Dés László, Harcsa Veronika, Hegyi Dóra, Járai Márk és Mérő László. Ők a Youtube-on látható videókban mondták el, milyen különbségek megfigyelésével jöttek rá a megfejtésre.
“A mesterséges intelligencia is lehet jó, ha bizonyos ötletek megvalósításában segítségül hívjuk. Viszont az már baj, ha miatta eltávolodunk az embertől és az emberi zenéléstől, mert az páratlan és pótolhatatlan” – fogalmazott Dés László. Czutor Zoltán kétkedésének, Járai Márk félelmének adott hangot a gép dalszerzői alkalmasságával kapcsolatban.

“Biztos vagyok benne, hogy dalszerzőként nem fogom beépíteni az MI-t az alkotásba. Dalszerzőnek lenni egyfajta gondolkodásmód, életforma, ahol nem feltétlenül a végső produktum a cél” – mondta Barkóczi Noémi.

A Platon Karataev dalszerző-frontembere, Balla Gergely szerint nagyon torzítaná alkotói folyamatát, ha egy ennyire markáns külső dolgot emelne be.

A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és az alkotókra.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több MI

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több zene

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük