Elég lenne, ha csak hagynánk nőni a fákat?

erdők klímaváltozás

Az erdők nagy szerephez juthatnánk a klímaváltozás kezelésében


Amikor a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről esik szó, gyakran kerülnek elő különféle elrugaszkodott ötletek és merész találmányok, egy kutatócsoport azonban azt mondja: elég lenne, ha békén hagynánk a fákat.

Úgy vélik, hogyha megvédenénk a már létező erdőket, azok elméletileg akár 228 milliárd tonna szenet is eltávolíthatnának a levegőből, ami az emberiség eddig kibocsátott összes szén-dioxid-mennyiségének egyharmadát teszi ki.

A kritikusok szerint azonban a kutatók túlbecsülik a számokat. Thomas Crowther, a zürichi műszaki egyetem kutatója és munkatársai 2019-ben már készítettek egy hasonló tanulmányt, amelyben az új erdők ültetésének lehetséges hatásait vizsgálták. Azonban itt is az a vád érte őket, hogy túl optimisták az erdőtelepítésben rejlő potenciált illetően, és olyan helyeken is faültetésre buzdítanak, ahol az a legkevésbé sem lenne áldásos.

Crowther és kollégái ezért új vizsgálatba kezdtek, ezúttal a már létező erdőkben rejlő szén-dioxid-tárolási lehetőségekre igyekeztek rávilágítani. Mint Crowther elmondta, hatalmas lehetőség kínálkozik a szén tárolására pusztán az ökoszisztémák védelmével.A tanulmány szerint további 87 milliárd tonna szén-dioxidot tárolhatnánk, ha azokon a területeken is helyreállítanánk az erdőt, ahol azt már kiirtották, de a helyükön azóta nem épültek városok és nem keletkezett szántóföld.

„Remélem, hogy az emberek meglátják a valódi lehetőséget és értéket, amelyet a természet adhat az éghajlatváltozás témájához”

– mondja Crowther.

Maguk a kutatók is elismerik ugyanakkor, hogy becsléseik túl magasak lehet, és az erdők megőrzésének illetve helyreállításának útjában állhatnak a tűzvészek és az éghajlatváltozás hatásai.

Az erdők védelme ugyanakkor továbbra is az egyik legjobb és legolcsóbb megoldás, amit tehetünk a klímaváltozás ellen. A kritikusok szerint ugyanakkor a realitások talaján kell mozognunk, és az erőfeszítéseket elsősorban a nagy szénmegkötő képességű és biodiverzitású helyekre kell összpontosítanunk ahelyett, hogy minden erdőt megpróbálnánk megmenteni.

Forrás: New Scientist, kép: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Épp most olvastam, hogy Somogyban minden újszülött után tíz fát ültetnek. Idén huszonnyolc településen hétszázharminchárom fát ültettek el.

    1. Bár nekem nem jön ki a matek, nem egészen értem, miért háromra végződő a fák száma. 🤔

  2. Elég ellentmondásos nézetek.
    A békén hagyni és újakat ültetni- ez valahogy hitelesebb . A mi falunkban anno külön erdészet is működött az állami gazdaság és a TSZ mellett, mindháromhoz tartoztak erdők. Az Őrség mindig is iránymutató volt az erdőgazdálkodást illetően. Nekem természetes környezetem volt, bármerre indultunk otthonról, előbb utóbb az erdőben kötöttünk ki. Jó kis számháborúk voltak bennük az iskolás évek alatt:-)))
    A fa kivágás és telepítés valahogy az össz képet nem alakította át, most is ugyanazokat az erdő kontúrokat látom az útról ha arra megyek mint sok sok évvel korábban. Még a köves út is ugyan olyan kátyús az erdők között Magyarföld felé pl. mint 50 éve:-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük