Brazília óriási fenyőivel találkozhat, aki a fővárosi könyvtárban jár

araukária

Bemutatkozik az araukária


Az erdők védelméről sokaknak Brazília esőerdői jutnak eszébe, aki pedig szeretne többet megtudni a témáról, annak érdemes benéznie a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárába, ahol a veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató kiállítás nyílik hétfőn, a Föld napján.

Hat éve Genfben mutatták be A hatalmas erdő című kiállítást, amely kilenc kreatív és gazdaságilag is nyereséges brazil erdőmegőrző projektet mutatott be. A Kincseink, az araukáriák című tárlat egy fontos elemmel egészíti ki az erdők megőrzésére irányuló törekvést: az oktatással. A brazíliai Minas Gerais állam déli részén, Camanducaia városában található ugyanis a kis Araukária Iskola, amely számos sikertörténettel büszkélkedhet, diákjai pedig elkötelezetten küzdenek az araukáriák védelméért.

Paraná állam legnagyobb araukáriája Cruz Machadóban található

Az araukária

A brazil atlanti-óceáni erdőkben megtalálható araukária (Araucaria angustifolia) előfordul Brazília déli részén, Minas Gerais állam délkeleti részén (Serra da Mantiqueira), Sao Paulo államban, valamint Rio de Janeiro állam hegyvidéki régiójában. Brazilfenyő és paranáfenyő néven is ismert, és sajnos a kipusztulás veszélye fenyegeti.


A helyieket különleges érzelmi szálak fűzik a fákhoz, melyek kiemelkednek a tájból szépségükkel, jellegzetes leveleikkel és mindazzal a szimbolikus jelentéssel, amelyet képviselnek. Brazília déli államaiban (Rio Grande do Sulban, Santa Catarinában és Paranában) az araukáriákat a régió jelképének tartják, az ott élő ősi bennszülött törzsek pedig különböző legendákkal magyarázzák a fák eredetét és sajátosságait.


A kiállításon megismerhetjük a különleges araukária fát, valamint a hozzá kapcsolódó élővilágot és értékeket, és pozitív példákat láthatunk arra, hogyan lehet az oktatás segítségével a jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni. A tárlat május 18-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében, bővebb információk itt olvashatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük