Visszaindult a Földre a kínai Csang’o-6 holdszonda

kínai holdszonda

Visszaindult a Földre a kínai Csang’o-6 holdszonda


Felszállt a Csang’o-6 kínai holdszonda és megkezdte útját vissza a Föld felé, miután sikeresen begyűjtötte a kőzetmintákat a Hold túlsó oldaláról – közölte kedden a kínai űrügynökség. Az űreszköz helyi idő szerint reggel 7 óra 38 perckor indult vissza, miután múlt vasárnap reggel szállt le a Hold távolabbi oldalán.


A kínai űrhivatal közleménye szerint a szonda “kiállta a Hold túlsó oldalán uralkodó magas hőmérséklet próbáját”, de “a felemelkedés különösen nehézkes volt”.

A felszállást követően a szonda elérte a tervezett Hold körüli pályát és összekapcsolódik egy másik, már pályán lévő űreszközzel, amelyről egy szintén visszatérő szondában repül a Földre. Várhatóan június 25-én ér földet Belső-Mongólia területén.


A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramjának szempontjából. Ha sikerrel jár, ez lesz az első alkalom, hogy a Hold túlsó oldaláról talaj- és kőzetmintákat hoznak vissza a Földre.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük