Mennyibe kerül manapság egy dedikált József Attila-kötet?

Mennyibe kerül manapság egy dedikált József Attila-kötet?


Vasárnap zárult az Antikvárium.hu tíznapos online árverése, amelyen József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz című, 1931-es verseskötetének (tévesen) dedikált példánya mellett gróf Apponyi Albert, Gárdonyi Géza és Molnár Ferenc aláírt könyvei is szerepeltek. A 22. Dedikált könyvek árverésén 223 egyedileg válogatott tétellel várták az érdeklődőket.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz

című József Attila-verseskötet eredeti kiadása nagyon ritka darab, dedikált példánya még inkább az, árveréseken is ritkán szerepel. Ezúttal rekordösszeget, 1 millió 830 ezer forintot fizettek érte. Ez volt a költő negyedik kötete, amelyet a megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltottak, fellelhető példányait pedig elkobozták. A most elkelt darabot a gyűjtők számára még különlegesebbé teszi, hogy a szerző dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció, aki a baloldali értelmiség köreihez tartozott.


Forrás: Antikvárium.hu/Facebook

Gróf Apponyi Albert Emlékirataim

című kötetére licitáltak a legtöbben és a legtovább. A politikus szerző, a Monarchia hazai politikai életének egyik meghatározó alakja két alkalommal volt vallás- és közoktatásügyi miniszter (1906-1910, 1917-1918), és az első világháború után ő vezette az 1920-as párizsi békekonferencián részt vevő magyar delegációt, ahol emlékezetes védőbeszédben szólalt fel a béketervezet ellen. A dedikált kötet végül 1 millió 111 ezer 111 forintért kelt el.

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember

című dedikált kötetéért 1 millió 450 ezer forintot fizettek. Az író a regény 1907-ben megjelent második kiadásának egyik példányát dedikálta Preinrich Gyuláné Rupprecht Ida őnagyságának, 1909-ben. Az aláírás címzettje a magyar művelődéstörténet egyik elfeledett női alakja, aki Petőfit, Aranyt és Adyt is fordított németre.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk

című regényét, amelyet a szerző Hervay Frigyesnek, régi barátjának dedikált 1912 februárjában, a regény első megjelenése után néhány évvel, a 86. licitáló 400 ezer 100 forintért vitte el. Hervay Frigyes író, újságíró, a korabeli kabarészínpadok neves alakja volt.

Az aukción sokat ért

egy szovjet űrhajósokat bemutató kiadvány: a többek között Gagarin, Leonov, Komarov és Tyereskova aláírásával ellátott dokumentum 777 ezer 777 forintért kelt el. Először lehetett hanghordozókra – bakelitekre, CD-kre – licitálni; ezek közül kiemelkedett Santana első LP-jének dedikált darabja (és mellé egy 1987-es koncertjegy), amelyekért több mint 55 ezer forintot fizettek. Bővebb információk és képek az antikvárium Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Borítókép: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyv

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

  1. Engem meglepett, keveselltem a József Attila kötetért a kétmilliót.

  2. Azért szerencsére vannak még olyan gyűjtők akik a könyvekért rajonganak. “Preinrich Gyuláné Rupprecht Ida őnagysága”- milyen megtisztelő :-)) Gárdonyi Gézától így dedikálni.

  3. Vajon mennyit érnek majd száz év múlva az én dedikált Centauri köteteim? 🙂

    1. Nekem egy van belőle:-))) igen nagy becsben tartom. Mindig lesznek olyanok akik a nívós irodalmat szeretik , meg az olyan embereket akik együtt lélegeznek a természettel , értékelik és keresik- Cen már most beírta magát a halhatatlanságba.

      1. Nekem négy van, és abból három dedikált. 🙂 Én is nagy becsben tartom őket, és nagyon várom már az ötödiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük