Kína új műholdat indított a Hold sötét oldalára

Csüecsiao-2

Elindult a Csüecsiao-2


Kína új műholdat lőtt fel, amely kommunikációs hídként fog működni a Föld és a Hold között. Ezzel új szakaszba lép az ország hosszú távú holdkutatási programja. Az 1,2 tonnás Csüecsiao-2-t és két miniatűr műholdat, a Tientu-1 és -2-t szállító, Hosszú Menetelés-8 elnevezésű rakéta az ország déli részén található Hajnan szigetről indult el.

Későbbi kutatások kommunikációs bázisa lesz

A Csüecsiao-2 a Hold körül kering majd, és onnan kommunikál a várhatóan májusban induló Csang’o-6 robotmisszióval. Ez utóbbi célja, hogy mintákat nyerjen az egyik ősi, holdbéli medencéből, először gyűjtve anyagot a Hold rejtett oldaláról. A Csüecsiao-2 később a 2026-ban induló Csang’o-7 és a 2028-ban induló Csang’o-8 holdmisszió közvetítő platformjaként is szolgál majd.


A tervek szerint pedig a műhold 2040-re része lesz egy olyan műholdrendszernek, amely majd a legénységgel történő holdutazáshoz és más bolygók, például a Mars és a Vénusz felderítéséhez is kommunikációs hídként szolgál. A Tientu-1 és Tientu-2 miniatűr műholdak addig is teszteket végeznek a konstelláció kiépítéséhez. A műholdrendszer kommunikációs és navigációs támogatást nyújt majd a Hold déli pólusára tervezett kínai kutatóállomásnak is.

A 2018-ban indított Csüecsiao-1 helyét átvevő Csüecsiao-2 tervezett élettartama legalább nyolc év, és csatlakozik majd más országok, köztük az Egyesült Államok, India és Japán Föld körül keringő műholdaihoz.


Híd a múlt és a jelen csillagvizsgálói között

A Csüecsiaó kapcsán érdemes megemlíteni még egy érdekességet, a műhold nevét ugyanis a kínai mitológiai egyik története ihlette, amely a csillagok csodálatában gyökerezik. A monda szerint egy istennő lánya földi férfiba szeret bele, az istennő azonban nem nézi jó szemmel a nászt, és elválasztja egymástól a szerelmeseket, akik végül a Tejutat szimbolizáló égi folyó két különböző oldalán kénytelenek letelepedni. Évente egyszer azonban a szarkák összegyűlnek, hogy a folyó felett hidat alkotva összekössék a párt. Ezt a szarkahidat, mely egyben arra is szolgál, hogy az istennő leereszkedhessen rajta a földre, nevezik Csüecsiaónak, az eseményről pedig a hetedik holdhónap hetedik napján fesztivállal emlékeznek meg.

Forrás: MTI, LSE, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük