Turistalátványosság lett az autótemető barlang

autótemető barlang

Turistalátványosság lett az autótemető barlang


Az ember elképesztően “kreatívnak” bizonyul, ha szemétlerakásról van szó. És ehhez még csak maffiózónak sem kell lenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a walesi Corris közelében található, Gaewern névre keresztelt egykori palabánya, amelynek alján autóroncsok és szebb napokat látott háztartási gépek halmozódnak egymásra dobálva.

A bányászat 1820-ban kezdődött itt, majd miután egyesült a közelben található Braichgoch palabányával, egészen 1970-ig folyt benne a kitermelés.

Az elveszett lelkek barlangja

Alighogy bezárt viszont a bánya, az üregeit pedig víz öntötte, valaki meglátta benne a lehetőséget mi másra, mint a szemétlerakásra. A bánya két fő kamrájának egyikébe, az Elveszett lelkek barlangjába autóroncsokat kezdtek bedobálni, majd jöttek az elromlott tévék, hűtők, és még egy kard is került oda valahogy. A rozsdásodó fémhulladék-halom szürreális látványa pedig érhető módon megragadta a fotótémára vadászókat.


Így történt ez Gregory Rivolet francia fotóssal is, aki 2016-ban kapta lencsevégre a helyet, melyet a fotói világszerte híressé tettek. Most influenszerek újra felkapták a témát, azonban a látogatók úgy tűnik, nem tudnak szabadulni az eddigi trendtől: tovább szemetelnek, igaz, már nem nagygépeket hagynak ott.

Csak nejlonzacskókat, miután levették a cipőjükről, amelyre az átázás ellen húzták, és találni még tengernyi gumicsónakot is.

Valakinek szólnia kell

Anthony Taylor barlangász, aki nemrég kollégáival együtt nagytakarítást tartott a barlangban, és mintegy harminc gumicsónaktól szabadult meg, küldetésének tekinti, hogy felhívja a figyelmet az egykori bányák értékére, és tudatosítsa az emberekben, hogy egy nap lezárhatják a látványosságokat, ha nem vigyáznak rájuk.

Korábbi útjai során egyébként talált már többek között szögestalpú csizmát, szerszámokat, bányászkesztyűt és egy 170 éves talicskát is ott, ahol annak idején egy bányász hagyhatta.

Forrás: BBC, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a hulladékról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük