Itt rejtőzik Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe

veszélyes hulladék

Veszélyes hulladék mérgezi a nápolyiakat


A camorra az utóbbi évtizedekben Nápolyban és környékén több tízezer tonna ipari és egészségügyi hulladékot ásott el, amely rákos megbetegedéseket okozhatott a lakosok körében. A Nápoly melletti Caivano plébánosa most úgy döntött, kezébe veszi az ügyet, és nyílt levelet írt Francesco Schiavonénak, a helyi szervezett bűnözés egyik vezérét, aki épp börtönben ül, hogy hozza nyilvánosságra, hova ásatta el a lakosság egészségére veszélyes mérgező hulladékokat. Maurizio Patricello atya a L’Avvenire katolikus napilapnak küldte el a levelet.


Egy megtért maffiózó

Az életfogytiglanra ítélt Francesco Schiavone, más nevén Sandokán, 26 éve tölti börtönbüntetését, és úgy tűnik, mostanra elkezdett együttműködni az igazságszolgáltatással. Sokan azonban úgy vélik, hogy Sandokan megtérése csak ravasz húzás, hogy javítson a börtönkörülményein.

Patricello atya mindenesetre felszólította Schiavónét, ne csak gyilkosságról, fegyverkereskedelemről és más bűncselekményekről valljon.

“Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél” – írta Patricello atya.


Az illegális lerakatok feltárása

Illegális hulladékkezelés

A Schiavone vezette Casalesi-klán egyik jelentős bevételi forrása az illegális hulladékkezelés volt. A nyolcvanas évektől kezdve a föld alá rejtették el az olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot a félmilliós Nápoly és a környező mintegy hatvan település területén. A hatóságok 2000 óta több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként.

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint száz méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől – írta Patricello atya.

Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe

A mérgező hulladék rejtekhelyeként szolgáló térséget Tűzföldnek nevezték el: a becslések szerint hárommillió négyzetméternyi területről van szó, amely Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe. Nevét onnan kapta, hogy a térségben bevált gyakorlatnak számít a kisebb szeméthegyek felgyújtása, amivel a káros anyagok égési termékként a levegőbe jutnak, vagy beszivárognak a talajba.

Az igazságszolgáltatással együttműködő Francesco Schiavone vallomásait szerdán használhatják fel először, amikor megkezdődik a Nicola és Vincenzo Schiavone elleni per. A camorra vezérrel névrokon Schiavone-testvérpárt azzal vádolják, hogy vesztegetéssel több közbeszerzési pályázatot is megszereztek az olasz államvasutaktól.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egyre több helyen ég a tarló, a nádas

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos…Tovább

2 hozzászólás

 1. Sok évvel ezelőtt Garéban is történt egy ilyen dolog. Ott élt akkoriban az egyik unokanővérem, mezőgazdászként dolgoztak ott a férjével. A BVM egy más célokra épült hulladéktárolóba oda szállított több ezer hordót amiben tetraklór benzol volt, s a rozsdás hordókból az elkezdett folyni a talajba. Hamar elköltöztek onnan…az unokanővérem férje rá néhány évre meghalt rákban.
  Ide linkelem a cikket amit találtam ezzel kapcsolatban.
  https://harkanyihirek.hu/garei-tarolo-huszonnyolcezerszeresen-szennyezett-talaj-maradt-hatra/
  Szóval vannak itthon is rémtörténetek. Nagyon szomorú, ami Nápoly térségében is történt.

  1. Author

   Ez nagyon durva! 🙁 🙁 Sajnálom szegényeket. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük