Tartósan vízhiányos időszakot hirdettek

tartósan vízhiányos

Tartósan vízhiányos időszakot hirdettek


Bár májusban meglehetősen sok eső esett, legalábbis az ország nagy részén, a nyárra nézve a belügyminisztérium nem túl optimista. Ezért május 24-től az ország teljes területére tartósan vízhiányos időszakot hirdetett. Ez azt jelenti, hogy vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig. Emellett vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mint közleményben írják, “mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

A hidrometeorológiai viszonyok és az előrejelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége még április elején kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején Magyarország egész területét érintette a talajok vízhiányos állapota.

Bár májusra az ország nagyrészén ez megszűnt.

Május 9-én még azt írta a Hungaromet Zrt. az agrometeorológiai előrejelzésében, hogy az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály. 16-án viszont már azt közölték, hogy a kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben. A talaj felszín közeli rétege ekkor a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével már rendkívül száraz volt. Sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb mint 30 százalékát tartalmazta. A középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az előző egy hét során.

Mint hozzátették, a fél méternél mélyebb rétegek azonban továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat. Ez pedig jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

23-i összefoglalójuk szerint viszont a megelőző egy hétben csapadékosra fordult az időjárás, több hullámban is érkezett eső, és az ország jelentős részén 20-50 milliméter közötti csapadék hullott. Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain, valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor vannak területek északon és keleten, valamint a déli országrészben, ahol kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt egy héten nemcsak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz.

A hosszútávú meteorológiai modellek

az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak, ezért a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből ideiglenes szivattyúállással legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség kijuttatása 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre. Ezt megszakítás nélkül maximum egy hónapig lehet folytatni.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük