Fél Európát átszelte egy farkas | Új rekord született?

kóborló farkas

Újabb rekordot állított fel egy kóborló farkas


Németországból Spanyolországba, az alsó-szászországi Nordhorntól a Pireneusokig vándorolt egy szürke farkas, aki így légvonalban legalább 1240 kilométert tett meg. A GW1909m azonosítóval ellátott egyed messzebb jutott, mint bármelyik másik, akit valaha figyelemmel kísértek. A farkasok kóborlásai kulcsszerepet játszhatnak az európai populációk hosszú távú egészségének megőrzésében – derül ki a WWF cikkéből.

Nemzetközi figyelem övezte

Ezt a farkast nem GPS-nyakörv segítségével követték nyomon, hanem az utána visszamaradó közvetett nyomok, elsősorban ürülékminták genetikai beazonosításával. Német, francia és spanyol kutatóintézetek és természetvédelmi ügynökségek működtek együtt hatékonyan, ami jó példával szolgálhat más országoknak is – mondta Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

Végül a Barcelonai Egyetem (UAB) adott hírt arról, hogy a munkatársai sikerrel követték nyomon egy Németországban született farkas útját egészen Spanyolország északi részéig. Az állat 2020-ban született, és valamivel több mint két év alatt, 2023 februárjában jutott el Franciaországon keresztül a spanyol Pireneusokig. Légvonalban összesen legalább 1240 kilométert tett meg.

Az utóbbi években az őshonos nagyragadozóknál tapasztalható állománynövekedés és a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy egyre többször és alaposabban figyelhessük meg a fajok, különösen a farkasok kóborlását. Ezt nemrégiben a magyarok is első kézből tapasztalhatták meg a tavaly hazánkba érkező, majd itt illegálisan elejtett M237 jelű svájci farkas esetében is.

Miért indulnak útnak a farkasok?

De miért is kóborolnak el a farkasok? Az első számú ok, hogy csúcsragadozóként nagy területekre van szükségük ahhoz, hogy kielégíthessék táplálékigényüket. Éppen ezért a falka territoriális, és védi az erőforrásait. Ahogy viszont a fiatalabb állatok felnőnek és ivaréretté válnak, kiválnak, hogy saját terület után nézzenek. Ezzel alacsonyan tartják az állománysűrűséget az adott helyen. Másrészt a nagy távolságokat megtévő egyedek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy az egymástól messze lévő, vagy emberi szemmel elszigeteltnek tűnő európai farkaspopulációk genetikai sokfélesége fennmaradhasson.

Ezért is nagyon fontos, hogy biztosítsuk a kóborló egyedeknek, hogy eljutássanak más populációkhoz, új területekre. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megakadályozzuk a nagyragadozók illegális elejtését, kezeljük a felmerülő konfliktusokat, és megőrizzük a faj európai szintű védett státuszát.

Pontosan milyen rekord ez?

A Svájcból érkező farkas útjára európai rekordként hivatkoztak. Az állat légvonalban 829 kilométert jelentett, ami valójában 1927 kilométert jelentett. Ezzel megelőzte Alant, azt a német egyedet, aki 2009-ben Németországból Fehéroroszországba jutott el mintegy 1550 kilométert, vagyis légvonalban 880 kilométert megtéve.

A mostani rekord viszont csak a légvonalban megtett távolságra vonatkozik, mert GPS nélkül nem ismert az állat pontos útvonala. Ezt a rekordot korábban egyébként egy Norvégiából Finnországba kóborló nőstény tartotta 1092 kilométerrel.

Az Európai Bizottság a szürke farkas európai szintű védelmének csökkentését javasolja, ami azt jelenti, hogy a faj védett, de vadászható lenne. A WWF határozottan elutasítja a Bizottság javaslatát, és azon dolgozik, hogy a farkasok jelenlegi védettségi státusza fennmaradjon.

Forrás: WWF, a címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több farkas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük