Romániai civilek állnak ki a farkasok mellett

romániai farkasok

Romániai civilek állnak ki a farkasok mellett


A Natura 2000 Szövetség levelet írt a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot vezető Mircea Fechetnek. Azt kérik, hogy utasítsa el a farkasok védettségi szintjének csökkentésére irányuló brüsszeli javaslatot.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kezdeményezte, hogy a farkasok nemzetközi státuszát módosítsák a jelenlegi szigorúan védettről védettre. A Bizottság arra hivatkozott, hogy a tagállamok adatai alapján megnövekedtek a farkaspopulációk, így nem lehet már azokra az adatokra támaszkodni, amelyek alapján 1979-ben elfogadták a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló európai egyezményt.

A bizonyítékok hiánya

A WWF Románia (és a magyar tagszervezet) szerint viszont “semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá” a farkasok védettségi szintjének csökkentését. Úgy vélik, Brüsszel a vadászok és gazdák nyomásának engedve akarja bevezetni a módosítást. Felidézték, hogy az EB már 2006-ban, 2018-ban és 2022-ben is elutasította a hasonló próbálkozásokat bizonyítékok hiányában. Mint mondják, arra sincs bizonyíték, hogy a szelektív, ellenőrzött vadászat hatékony és fenntartható megoldás lenne a populáció szabályozására, a nagyragadozók és az állattartók közötti konfliktusok megelőzésére.

A civil szövetség arra hivatkozik, hogy az EU-ban élő hatvanmillió juhnak mindössze 0,065 százalékát pusztították el farkasok. Az állatartók veszteségei pedig alacsonyabbak azokon a területeken, ahol a nagyragadozók jelenléte folyamatos azokhoz képest, ahonnan az elmúlt ötven évben eltűntek és később visszatértek. Az ilyen károkat szerintük a természetes zsákmány elérhetőségét célzó intézkedésekkel lehet megelőzni.

“Nekünk, románoknak gazdag történelmünk van a farkassal való együttélésünkben, amely a hagyományokon és szokásokon alapul, és eredettörténetünk jelképrendszerében is tükröződik: elég ha a dák zászlóra vagy Róma alapításának legendájára gondolunk. Minden tudományos érv és kollektív lelkiismeretünk is arra szólít fel bennünket, hogy védjük meg ezt a fajt, őrizzük meg a biológiai sokféleséget, és adjunk lehetőséget a következő generációknak, hogy élvezhessék a természet gazdagságát és sokszínűségét” – mondta Orieta Hulea, a WWF Romania igazgatója.

Így alakul a farkasállomány

A marosvásárhelyi Milvus Csoport – Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy korábbi tanulmánya szerint a második világháborút követően Románia erdős területein több mint ötezer példányra becsülték a farkasállományt. Az ’50-es években kezdődött szervezett irtás nyomán az állomány a ’60-as évek végére mintegy ezerötszáz példányra csökkent. Az északi félteke egykori legelterjedtebb ragadozója, amelyet a legtöbb európai országból teljesen kiirtottak, a fegyvertartási tilalom bevezetése után kezdett ismét elszaporodni Romániában. 1991-ben a méreg használatának teljes betiltása, majd 1993-ban a Berni Egyezmény romániai bevezetése is segítette a farkas és más fajok védelmét.

A jelenlegi becslések szerint a romániai állomány mintegy háromezer példányra tehető. A Conservation Carpathia alapítvány mérése szerint a Déli-Kárpátokban lévő élőhelyeken a farkaspopuláció (száz négyzetkilométeren 2,35 egyedből álló) sűrűsége elmarad az olasz Appennin-hegységben vagy az amerikai Yellowstone-parkban regisztrált adattól, és becslések szerint a romániai farkasok az európai állomány mintegy harmincöt százalékát teszik ki.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több farkas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük