Panasszal fordul az Európai Bizottsághoz két erdélyi civil szervezet

gyepek

A romániai gyepek védelmében emelnek szót


Panasszal fordul az Európai Bizottsághoz a romániai gyepek védelmében két erdélyi magyar civil szervezet, a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület és a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Azt kérik, hogy indítsanak kötelezettségszegési eljárást Románia ellen az uniós vállalások be nem tartása miatt.

A hatóságok elkendőzték az ügyeket

Mint Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület vezetője közölte, hat pert indítottak Arad, Bihar és Szatmár megyei Natura 2000-es területen való illegális tevékenység, beszántás és napelempark létrehozása miatt. A bírósági keresetet a területek tulajdonosai vagy tönkretevői, valamint a román környezetvédelmi hatóságok – környezetvédelmi ügynökség és őrség – ellen nyújtották be.

A szervezetek azután fordultak bírósághoz, hogy a környezetvédelmi hatóságok nem kényszerítették a beszántott gyepek helyreállítására a tulajdonosokat. Feljelentéseik ellenére “elkendőzték” az ügyeket. “Azt szeretnénk, hogy a bíróság állapítsa meg a mulasztást, és kötelezze a hatóságokat, hogy lépjenek fel ezekben az ügyekben” – mondta Márk-Nagy János.

Mint hozzátette: a pereskedésen túl, pár napon belül az Európai Bizottsághoz is fordulnak. Akár kötelezettségszegési eljárás is indulthat Románia ellen az EU-s jog be nem tartása miatt.

Nem teljesített vállalások

Románia az uniós csatlakozás előtt vállalta, hogy megtartja a 2007. január elsején létező gyepterületet. De “már bizonyítható, hogy ez nem történt meg”. Ezen kívül a védett területekre két EU-s direktíva, az élőhelyvédelmi és a madárvédelmi irányelv vonatkozik. Ezek előírják, hogy biztosítani kell a Natura 2000-es területeknek, az élőhelyeknek és fajoknak a megfelelő védelmet.

Márk-Nagy János szerint számos eset és tanulmányuk bizonyítja, hogy ez nem történt meg, és mint fogalmazott, rendszerszintű problémáról van szó. Tanulmányokkal kimutatták, hogy milyen mértékben tűnnek el a gyepek 2007 óta Romániában. Ennek legfőbb oka a beszántás, mivel egyre intenzívebbé válik a mezőgazdaság, és már csak a területalapú támogatások miatt is jobban megéri szándóföldi gazdálkodást folytatni.

Egy új ok a napelemparkok létrehozása: számos helyen védett területre is terveznek ilyen beruházást. Arad megyében például a környezetvédelmi hatóságok kiadták az engedélyt egy több mint ezer hektáros beruházásra, és nem vették figyelembe, hogy fontos madárélőhelyet is érint.

Egyre intenzívebb mezőgazdaság

Márk-Nagy János egy most lezajlott hároméves projektjük számos eleme mellett az agrárkörnyezetvédelmi programokra is kitért. Mint mondta, ezeket úgy próbálják kitalálni, hogy a gyepekre vonatkozó uniós kiírások a gazdáknak is előnyösek legyenek, máskülönben nem motiváltak a gyepek fenntartásában. Mint mondta, Romániában egyre intenzívebbé válik a mezőgazdaság, a kis parcellákat egyesítik, így eltűnnek a közöttük lévő bokorsávok, fasorok, és a hatalmas monokultúrák nem hagynak helyet az élőlényeknek.

Románia földrajzi fekvéséből adódón nagyon gazdag gyepes területekben, az egyetlen uniós ország, ahol öt biogeográfiai régió is megtalálható a Fekete-tengertől a pannon gyepekig. “Ezek nem csak önmagukért értékesek, hanem azért is, mert nagyon sok védett élőlény kötődik a gyepekhez, melyek csak itt élnek, tehát a létük a gyepektől függ”.A gyepek eltűnése az érintett fajok eltűnését is maga után vonja, ezért is fontos az uniós szintű beavatkozás.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Erdély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több természetvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük