Ennyi ételhulladékot spórol meg a mesterséges intelligencia egy légitársaságnál

élelmiszerhulladék

Mesterséges intelligencia csökkenti az ételhulladék mennyiségét


A mesterséges intelligenciát is beveti a KLM légitársaság annak érdekében, hogy csökkentse a járatain keletkező ételhulladék mennyiségét. A cég a saját catering szolgáltatásához fejlesztett algoritmus segítségével igyekszik pontos becsléseket készíteni arról, hogy egy-egy járatra mennyi utas fog érkezni, és így mennyi ételt kell elkészíteni.

A becslésre azért van szükség, mert egy-egy járatra végül nem mindenki száll fel, aki jegyet vett. A szoftver a korábbi utasszámokból kiindulva, utazási osztályra lebontva becsüli meg a várható utasszámot, és az adatokat az indulás előtti huszadik percig folyamatosan frissítik, így rendkívül pontos becslés adható.

Mennyi ételhulladékot lehet megspórolni?

Az első három hónap adatai szerint hatvanhárom százalékkal kevesebb ételhulladék keletkezett. A leginkább szembetűnő változás az amszterdami Schiphol reptérről induló interkontinentális járatokon látszik, ahol két és fél adaggal, vagyis 1,3 kilogrammal kevesebb az ételhulladék járatonként. Ez éves szinten a teljes járathálózatra vetítve 111 tonnát jelent. Ennyi étel elkészítése és hulladékká válása spórolható meg.

A közlemény szerint a KLM már dolgozik azon, hogy a catering szolgáltatások mellett a járatüzemeltetés és gépkarbantartás területén is szélesebb körben alkalmazzon mesterséges intelligenciát. Mint Marjan Rintel, a KLM vezérigazgatója elmondta, a mesterséges intelligencia segítségével a járatüzemeltetés a mainál sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több élelmiszer-hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egyre kevesebb élelmiszert pazarlunk

A Nébih a Maradék nélkül elnevezésű programjában 2016 óta méri európai uniós módszertan alapján az élelmiszerhulladékok mennyiségét, és pozitív tendenciákról számol be…Tovább

még több mesterséges intelligencia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük